Petua Hilangkan Jerawat Pasir Di Muka Dengan Mudah Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Petua Hilangkan Jerawat Pasir Di Muka Dengan Mudah Yang Ramai Orang Tidak Tahu. Jerawat Pasir adalah jerawat bersaiz kecil dan halus yang biasanya tumbuh dengan begitu banyak di bahagian muka terutamanya di sekitar dahi dan pipi.

SAJAHEBOH.COM - Petua Hilangkan Jerawat Pasir Di Muka Dengan Mudah Yang Ramai Orang Tidak TahuJerawat pasir akan membuatkan kulit muka kelihatan kasar dan agak kemerahan. Kehadiran jerawat pasir pasti akan membuatkan kaum wanita resah dan gelisah.

Almaklumlah bila sapu ‘foundation’ pun adakalanya kulit wajah masih kelihatan kasar.

Terdapat pelbagai produk pencuci wajah dan krim yang dijual di pasaran yang boleh membantu menghilangkan jerawat pasir namun adakalanya salah memilih produk yang sesuai juga boleh menyebabkan kehadiran jerawat pasir bertambah banyak.

SAJAHEBOH.COM - Petua Hilangkan Jerawat Pasir Di Muka Dengan Mudah Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Selalunya penggunaan bahan-bahan semulajadi lebih selamat untuk kulit wajah. [Sajaheboh.com] Dalam artikel ini, kami akan kongsikan beberapa jenis bahan yang boleh anda cuba untuk membuat skrub muka yang akan membantu menghilangkan jerawat pasir.

1.Jagung dan Teh Hijau

Kita pasti sudah sedia maklum tentang khasiat teh hijau untuk kesihatan kulit. Manakala tepung jagung pula dikatakan bagus untuk menyerap lebihan minyak pada kulit wajah. Gabungan tepung jagung dan teh hijau akan membantu menanggalkan sel kulit mati dan membuatkan wajah lebih bersih dan awet muda.

2. Oat dan Yogurt

Oat atau bijirin gandum dikatakan dapat menanggalkan sel kulit mati dan mengatasi masalah jerawat. Manakala yogurt pula selain dapat melembutkan kulit wajah, ia juga dapat bertindak sebagai agen pemutih dan membuatkan kulit muka lebih sihat.

3. Serbuk Kopi dan Lemon

Khasiat lemon selain dapat menanggalkan lebihan minyak pada kulit wajah, ia juga dapat memutihkan wajah. Gabungan serbuk kopi dan lemon akan menghasilkan skrub yang dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan jerawat pasir.

SAJAHEBOH.COM - Petua Hilangkan Jerawat Pasir Di Muka Dengan Mudah Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Untuk anda yang tidak tahu cara membuat skrub untuk muka dan badan, di bawah ini kami kongsikan caranya. Selamat mencuba.

Pilih salah satu gabungan bahan yang kami kongsikan di atas itu. Kemudian campurkan kedua-dua bahan tersebut sehingga menjadi campuran yang kental. Setelah mendapat campuran seperti skrub, lumurkan ke seluruh bahagian kulit wajah dengan cara menggosoknya secara perlahan.

Teknik sebegini dapat menanggalkan sel kulit mati. Jangan gosok secara kasar kerana ia akan merosakkan liang pori wajah. Selepas itu cuci wajah dengan air yang bersih dan lap perlahan dan lembut menggunakan tuala.

Jangan gunakan skrub secara kerap.

Cukuplah seminggu atau dua minggu sekali.

Sekian.

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *