5 Jenis Minuman Membantu Meredakan Sakit Kepala

Ramai yang tidak tahu, tapi Inilah 5 jenis minuman membantu meredakan sakit kepala. Jadi, selepas ini kalau anda diserang sakit kepala, berdenyut-denyut dan sebagainya cubalah minum minuman yang dipercayai mampu menjadi ubat sakit kepala.

SAJAHEBOH.COM - 5 Jenis Minuman Membantu Meredakan Sakit KepalaBerikut adalah 5 jenis minuman yang boleh dijadikan ubat sakit kepala.

1. KOPI

Ternyata kopi mampu membantu meredakan sakit kepala yang sedang anda alami. Kopi berupaya untuk meringankan sakit kepala yang berlebihan. Anda perlu tahu bahawa kafein yang ada di dalam kopi biasanya digunakan sebagai bahan utama untuk ubat-ubatan sakit kepala. Sekiranya anda diserang sakit kepala pada siang hari, cubalah minum secawan kopi untuk meredakan sakit kepala serta menghangatkan tubuh.

2. TEH HALIA

Teh yang dicampur dengan halia merupakan ubat tradisional untuk mengubati sakit kepala. Teh halia dipercayai boleh mengurangkan sakit kepala dan mengawal rasa ingin muntah.

3. TEH HIJAU

The hijau memang banyak khasiatnya dan salah satunya mampu mengubati sakit kepala. Kandungan antioksidan dalam teh hijau akan merangsang sistem sarah dan mengaktifkan otak untuk mengurangkan stress penyebab sakit kepala. Kandungan kafien di dalamnya juga dapat meredakan rasa azab sakit kepala.

4. AIR SEJUK

Dehidarsi kerap menjadi punca utama penyebab sakit kepala. Oleh sebab itu, tak adalah salahnya jika anda memperbanyakkan minum air mineral. Selain itu, minum segelas air sejuk ketika sakit kepala sangat efektif untuk meningkatkan pengaliran darah ke otak sehingga mampu mengurangkan sakit kepala.

5. TEH HITAM

Kandungan kafein yang terdapat pada teh hitam boleh mengurangkan rasa sakit kepala.Jadi, kalau rasa sakit kepala tu jangan ragu-ragu untuk minum teh hitam.

Tapi petua ni hanya untuk pening-pening “manja” je tau. Kalau pening sangat tu elok makan panadol dan pergi jumpa doktor yang berdekatan ye. Jangan lupa SHARE artikel ini.

Sumber: Didakwah

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *