Risiko Letak Handphone Di Kepala Anak! Mohon Jangan Abaikan!

Risiko Letak Handphone Di Kepala Anak ! Mohon Jangan Abaikan! Perhatian buat para ibu bapa dan juga anda semua, tahukah anda apa implikasi daripada tabiat suka meletakan handphone berhampiran dengan kepala?

SAJAHEBOH.COM - Risiko Letak Handphone Di Kepala Anak! Mohon Jangan Abaikan!Ada segelintir ibu bapa yang selalu meletakkan telefon berhampiran dengan bahagian kepala anak bila si kecil tidur. Namun tanpa menyedari, tindakan itu sebenarnya boleh mendatangkan bahaya yang tidak kelihatan.

Menurut bekas jurutera syarikat Intel dan Western Digital ini, radiasi yang terhasil dari gelombang isyarat telefon pintar, berupaya menjejaskan sel-sel otak anak-anak kecil yang sedang berkembang. Perkara ini bukanlah sesuatu yang baru dan sudah ramai yang mengkajinya.

SAJAHEBOH.COM - Risiko Letak Handphone Di Kepala Anak! Mohon Jangan Abaikan!

Jadi, ibu bapa diminta untuk tidak berbuat demikian di masa akan datang bagi mengelakkan anak-anak kecil berisiko menghidap penyakit yang tidak diingini. Semoga informasi dari Puan Nana Farhanah ini bermanfaat.

PERKARA ini kadang-kadang berlaku pada saya dan anak-anak. Sambil-sambil menidurkan atau menyusukan anak, sambil itu reply mesej (pm) dari pelanggan. Kadang-kadang sampai tertidur. Sedar-sedar saja, telefon bimbit berada di kepala anak kecil.

SAJAHEBOH.COM - Risiko Letak Handphone Di Kepala Anak! Mohon Jangan Abaikan!

Allah, masa itu terkilan sangat. Terkilan sebab teringat betapa tidak bagusnya apabila telefon pintar ini diletakkan berdekatan dengan kepala anak. Tahu tak, kenapa tak eloknya telefon pintar diletakkan berdekatan dengan bahagian kepala anak-anak kecil?

Radiasi dari signal telefon bimbit ini sangat berbahaya, lebih-lebih lagi pada anak-anak kecil kerana ia boleh menjejaskan sel-sel otak yang sedang berkembang terutamanya bayi berusia enam bulan ke bawah.

Antara risiko lain:

Risiko-risiko ini bukan terdedah kepada anak-anak sahaja, tetapi juga pada golongan dewasa. Jadi, sebelum masuk tidur, pastikan anda telah melakukan dua perkara ini:
Dah selesaikan semua urusan berkaitan dengan telefon bimbit.
Matikan WiFi atau data internet. Letak telefon jauh dari tempat tidur.

Ini baru kesan letak telefon di bahagian kepala, belum masuk lagi kesan anak-anak bermain telefon.

Nanti saya kongsikan lagi maklumat mengenainya.

source: Nana Farhanah (Bekas jurutera di Intel dan Western Digital) / The Reporter

p/s: Anda juga mungkin berminat membaca entri bahaya main handphone sebelum tidur.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *