Jika Terjumpa Ular, Jangan Sesekali Cuba Usik Dan Kacau Dia, Nasib Malang Mungkin Menanti Anda!

Jika Terjumpa Ular, Jangan Sesekali Cuba Usik Dan Kacau Dia, Nasib Malang Mungkin Menanti Anda! Jika terjumpa dengan ular yang bersaiz besar, jangan sesekali pepandai nak cuba usik atau tangkap jika tiada kemahiran.

SAJAHEBOH.COM - Jika Terjumpa Ular, Jangan Sesekali Cuba Usik Dan Kacau Dia, Nasib Malang Mungkin Menanti Anda! Ular ni bukan haiwan yang boleh dibuat main-main dan kemungkinan besar boleh membahayakan kita dengan patukan dan juga menjadikan kita sebagai makanannya.

Ular sawa batik atau nama saintifiknya, Python Reticulatus sepanjang enam meter sudah cukup untuk membolehkan reptilia ini menelan manusia dewasa. Pengkaji haiwan, Zainuddin Ahmad, 53, berkata, orang ramai perlu berhati-hati kerana ular itu terlalu berbahaya dan boleh menyerang manusia pada bila-bila masa.

Katanya, walaupun tidak mempunyai bisa, kemampuan mengesan haba mangsa berdarah panas walaupun pada waktu malam menyebabkan manusia sentiasa berisiko ditelan ular berkenaan.

SAJAHEBOH.COM - Jika Terjumpa Ular, Jangan Sesekali Cuba Usik Dan Kacau Dia, Nasib Malang Mungkin Menanti Anda!

“Kita sering kali mendengar berita mengenai ular memakan haiwan ternakan seperti kambing, ayam, itik dan anak lembu di daerah ini. Namun harus diingat bahawa ular sama juga mampu menelan manusia. “Ular sawa yang boleh mencapai 10 meter panjang dan merupakan ular terpanjang di dunia ini boleh makan dua kali setahun sahaja, namun ia bergantung kepada saiz mangsa yang dimakannya,” katanya.

Merujuk kepada berita ular sawa menelan tiga kambing penternak seliaan Lembaga Tembakau Negara di Jeram Pasu dua tahun lalu katanya, diet itu sudah cukup untuk ular itu bertahan dari makan setengah tahun.

Menurutnya, kelebihan ular sawa batik cukup menakutkan seperti otot yang terlalu kuat dan memiliki 300 gigi daripada enam baris yang melengkung ke dalam serta ligamen istimewa yang menyambungkan rahang atas dan bawah yang membolehkannya menelan mangsa tiga kali ganda saiz kepalanya.

“Ular ini boleh mengesan getaran mangsa pada tanah melalui tulang yang menyebabkan kita berada dalam keadaan bahaya tanpa disedari,” katanya sambil meminta orang ramai menghubungi pasukan penyelamat sekiranya diancam reptilia berbahaya itu.

Buat anda jika terjumpa ular secara tidak sengaja, janganlah nak usik dia seperti yang dilakukan manusia dalam video dibawah ini.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published.