Budak Paling Gemuk di Dunia, 192kg Ketika 10 Tahun Akhirnya Boleh Ke Sekolah dan Main Bola Lepas Turunkan Berat Badan.

Budak Paling Gemuk di Dunia, 192kg Ketika 10 Tahun Akhirnya Boleh Ke Sekolah dan Main Bola Lepas Turunkan Berat Badan.

SAJAHEBOH.COM - Budak Paling Gemuk di Dunia, 192kg Ketika 10 Tahun Akhirnya Boleh Ke Sekolah dan Main Bola Lepas Turunkan Berat Badan.Arya Permana yang berasal dari Kerawang, Jawa Barat pernah mengejutkan dunia apabila beratnya mencecah 192 kilogram (kg) walaupun baru berusia 10 tahun.

Memiliki berat badan sebanyak 192 kg ketika berumur 10 tahun adalah keadaan yang sangat bahaya bagi kesihatan Arya Permana.

SAJAHEBOH.COM - Budak Paling Gemuk di Dunia, 192kg Ketika 10 Tahun Akhirnya Boleh Ke Sekolah dan Main Bola Lepas Turunkan Berat Badan.

Kini Arya dah berumur 12 tahun dan mengurangkan separuh daripada berat badannya selepas melakukan pembedahan gastrik. [Sajaheboh.com]Prosedur itu bertujuan mengecilkan saiz perutnya supaya dia cepat kenyang dan lambat lapar.

“Dahulu Arya sering mengamuk sekiranya lapar dan tidak diberi makanan secukupnya” ujar bapanya.

“Namun, kini Arya boleh mengawal dirinya dan akur dengan nasihat ibu bapanya,” jelasnya.

SAJAHEBOH.COM - Budak Paling Gemuk di Dunia, 192kg Ketika 10 Tahun Akhirnya Boleh Ke Sekolah dan Main Bola Lepas Turunkan Berat Badan.Kini Arya sudah boleh bermain bola sepak, badminton dan tenis bersama rakan-rakannya. Yang paling best sekali Arya sudah boleh kembali ke sekolah.

Kalau sebelum ini Arya hanya menghabiskan masanya dengan baring dan bermain smartphone. Arya kini ingin menurunkan lagi berat badannya sebanyak 80 kg.

Semoga Arya terus bersemangat untuk turunkan berat badannya dan semoga berjaya buatnya. – SAJAHEBOH.COM

Video source: abc.net.au/news

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *