5 Tips Untuk Menjaga Buah Pinggang Anda Supaya Lebih Sihat

Ketahui 5 Tips Untuk Menjaga Buah Pinggang Anda Supaya Lebih Sihat. Buah pinggang adalah satu organ yang mempunyai pelbagai peranan untuk menyeimbangkan cecair tubuh badan kita dengan penapisan dan penyingkiran metabolit dan galian dari darah melalui air kencing.

SAJAHEBOH.COM - 5 Tips Untuk Menjaga Buah Pinggang Anda Supaya Lebih SihatOleh itu, kita perlu menjaga buah pinggang agar proses penapisan darah, penyingkiran bahan kumuhan, mengimbangi asid dan sebagainya dapat berjalan dengan baik. Jika tidak, badan kita akan mengalami masalah dan kita perlu mendapat rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Tip 1 – Minum Air Mencukupi

Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram, buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

Tip 2 – Elakkan Mi Segera

Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang. Anda boleh gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei.

SAJAHEBOH.COM - 5 Tips Untuk Menjaga Buah Pinggang Anda Supaya Lebih Sihat

Tip 3 – Elakkan Minuman Berperisa

Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa. Minum teh di kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

Tip 4 – Kurangkan Coklat

Pengambilan coklat perlu diminimakan, contohnya pengambilan air milo boleh digantikan dengan horlick. Elakkan dari mengambil minuman bergas kerana ia mengandungi paras gula yang sangat merbahaya yang boleh mmerosakkan buah pinggang.

Tip 5 – Elakkan Ayam Daging

Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Semoga perkongsian ini dapat membantu kita semua untuk menjaga buah pinggang kita agar terus sihat dan berfungsi dengan baik.

Semoga Bermanfaat.

Sumber: Dakwah Tv

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *