Ustaz Dedah Rahsia Buat Anak Rajin Solat Tanpa Dipaksa, Mudah Jer Rupanya

Ustaz Dedah Rahsia Buat Anak Rajin Solat Tanpa Dipaksa, Mudah Jer Rupanya “Bagaimana membuat anak-anak solat dengan kesedaran mereka sendiri tanpa perlu disuruh dan dimarah?”

Ustaz Dedah Rahsia Buat Anak Rajin Solat Tanpa Dipaksa, Mudah Jer RupanyaSeorang sahabat bercerita: “Aku menceritakan satu kisah yg terjadi padaku” Anak perempuanku yg berumur 16 tahun, solat baginya adalah hal yang sangat berat .. Pada suatu hari aku berkata kepadanya : “Bangun solat subuh”

Dan aku mengintainya dengan ekor mataku. Aku melihatnya mengambil sajadah, kemudian melemparkannya ke lantai sudut biliknya… Lama kemudian ia keluar.

Aku bertanya kepadanya : “Apakah kamu sudah solat .. ?”

Ia menjawab : “Sudah”

Kemudian aku mencubitnya. Kerana berbohong

Aku benar2 marah padanya, aku denda dia dan aku menakut2kannya akan siksa Allah ..tapi ternyata semua kata2ku itu tidak ada yang menakutkannya…

Suatu hari, seorang sahabatku bercerita suatu kisah…

Suatu ketika ia berkunjung ke rumah seorang saudara dekatnya, ketika datang waktu solat, semua anak2nya langsung bersegera melaksanakan solat tanpa diperintah.

Aku berkata padanya “Bagaimana anak2 kamu solat dengan kerelaan mereka tanpa disuruh.”

Dia menjawab : “Ada satu doa, sebelum aku menikah aku selalu amalkan
dan sampai saat ini pun aku masih tetap berdoa dengan doa tersebut dalam… Sujudku .. Saat sebelum salam ..Ketika solat witir .. Dan di setiap waktu2 yang mustajab ..”

Demi Allah wahai saudara2ku ..Anakku saat ini telah rajin solat sejak aku berdoa dengan doa itu, anakku itulah yg rajin membangunkan kami dan mengingatkan kami dan adik2nya utk solat

Alhamdulillah .. Mereka semua selalu menjaga solatnya.

Sampai2 .. neneknya bertandang ke rumah kami, ia tercengang melihat anak perempuanku bangun pagi, kemudian membangunkan kami untuk solat subuh……. jadi doa apa yg di baca…

Doa dari Surah Ibrahim ayat 40

رب اجعلني مقيم الصلاة ِﻭَﻣِﻦ ﺫُﺭِّﻳَّﺘِﻲ ﺭَﺑَّﻨَﺎ ﻭَﺗَﻘَﺒَّﻞْ ﺩُﻋَﺎﺀ

Rabbij’alni muqimassolati wamin zurriyati rabbana wataqobbal du’a e…..

“Ya Robbku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yg tetap melaksanakan
solat .. Ya Robb kami , perkenankanlah doaku” (QS. Ibrahim : 40 )

Ya saudara-saudaraku semua berdoalah untuk anak kita semua… Sebagaimana kita semua tahu bahwa doa adalah senjata seorang mukmin.

Kongsikan tulisan ini agar lebih ramai orang yang mengambil iktibar.. Semoga Allah merahmati orang yang bersedia untuk dikongsi bersama….

Bacalah selalu doa ini untuk anak-anakmu, biidznillah mereka akan selalu berada dalam penjagaan dan perlindungan Allah Ta’ala .. Aamiin Allaahumma Aamiin. Jangan hanya dibaca sendiri, sebarkan dan rasakan manfaat kebaikan demi kebaikan.

SILA SHARE DAN SEBARKAN – Ustaz Iqbal Zain

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *