Mesej Misteri Ditemui Dalam Botol Selepas 36 Tahun Hanyut Di Laut

Mesej Misteri Ditemui Dalam Botol Selepas 36 Tahun Hanyut Di Laut. Seorang lelaki tertarik apabila baru-baru ini menemui botol dengan mesej yang diletakkan di dalamnya, yang bertarikh tahun 1981. Dan beliau lebih teruja untuk mencari pemiliknya!

Mesej Misteri Ditemui Dalam Botol Selepas 36 Tahun Hanyut Di LautPada 17 Jun, 2017, Ryan Burchett, memancing bersama kawan-kawan dan keluarganya di Little St. Simons Island di Selatan Georgia. Apabila beliau sedang mengumpul kerang di pantai, beliau melihat botol kaca kecil misteri di atas pasir, dan beliau mengambilnya.

“Saya mengambilnya dan memegangnya menghadap matahari dan saya tahu ia mempunyai puncak keramik di atasnya yang kelihatan menarik” kata Burchett dari Brunswick, Georgia, kepada ABC News.Beliau dapat melihat mesej di dalamnya dan beliau sangat terkejut.Nota tulisan tangan itu dibaca:

“Botol ini telah terlepas dari Fernandina Beach, Florida pada 10 Jun, 1981. Jika dijumpai, silalah balas dengan memberitahu tempat, waktu dan nama siapa yang menjumpai botol ini. Terima kasih, Douglas H. Stephens. “Pantai Fernandina terletak lebih dari 45 batu (72 km) dari Little St. Simons Island.

Seperti seorang detektif yang menggali misteri di sebalik botol, Burchett mengikut alamat yang ditulis pada mesej untuk mencari pengirimnya, Douglas H. Stephens.“Saya fikir itu perkara yang paling menarik – untuk memberi botol ini kembali kepada pemiliknya,” kata Burchett. “Saya sangat teruja untuk berjumpa dengan pemiliknya.”

Tetapi, ternyata, selepas 36 tahun, Stephens tidak lagi tinggal di alamat lama itu. Keluarga Stephen telah berpindah pada tahun 1986.Burchett tidak mempunyai akaun Facebook, jadi beliau meminta bantuan agensi pelancongan eko tempatan, Pengembara Petualangan Tenggara. Mereka menyiarkan mesej di laman Facebook perniagaan mereka untuk membantu Burchett mencari pemilik botol, Stephens.

Begitu juga, Stephens, yang kini tinggal di Acworth, di barat laut Atlanta, tidak mempunyai akaun Facebook tetapi beliau diberitahu tentang berita yang mengejutkan ini, dan menghubungi Burchett, dalam tempoh kurang dari 12 jam selepas mesej itu disiarkan.Burchett dan Stephens bercakap antara satu sama lain melalui telefon.

Menurut saintis, kebarangkalian botol tersebut akan dijumpai adalah rendah peratusannya kerana organisma laut yang hidup di botol akan menyebabkan ia tenggelam dalam masa lapan hingga sepuluh bulan.

Burchett telah merancang untuk berjumpa dengan Stepehens pada bulan Ogos untuk menyerahkan botol dan mesej secara peribadi kembali kepada Stephens.Selepas 36 tahun, botol itu dibuang oleh pelajar ketika itu di Universiti Texas pada musim panas tahun 1981.

Mesej Misteri Ditemui Dalam Botol Selepas 36 Tahun Hanyut Di Laut

Beliau ketika itu bercuti bersama keluarganya dan berusia 21 tahun, akhirnya akan bersatu kembali dengan pengirimnya.“Ia mengembalikan kenangan, “kata Stephens kepada berita ABC.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *