Tips Cara Hilangkan Sakit Pinggang, Leher Dan Otot Dengan Cepat

Apa cara hilangkan sakit pinggang, leher dan otot yang selalu anda amalkan? Anda sering mengalami sakit pinggang, leher dan otot? Sakit pinggang dan leher yang selalu tegang kerja? Atau kesukaran berdiri selepas lama duduk seharian di office? Apa kata kalau anda gunakan tips dan cara menghilangkan sakit pinggang, leher dan otot seperti di bawah ini.

Tips Cara Hilangkan Sakit Pinggang, Leher Dan Otot Dengan Cepat3 cara berikut ini jika dilatih secara teratur dapat menyingkirkan sakit penyakit yang tidak perlu. Cara ini dapat juga melatih otot tubuh bahagian atasmu hingga tidak mudah sakit lagi.

1. Regangan otot dada

Petua Tips Cara Hilangkan Sakit Pinggang, Leher Dan Otot Dengan Berkesan

Cari sudut dinding di berdekatan anda seperti yang kelihatan di gambar, tekan tapak tangan anda di dinding dan tolak tubuh anda ke depan. Campurkan dengan gerakan putaran pinggang. Di luar itu tambahkan juga dengan pernafasan yang dalam dan lambat hingga otot dada dirangsang untuk bergerak. Latihan ini dapat dilakukan selama 30 saat diakhiri dengan rehat sebentar, dan lakukan latihan ini berulang sebanyak 3 kali.

2. Teknik rengangan dengan bola tenis

Tips Cara Hilangkan Sakit Pinggang, Leher Dan Otot

Teknik rengangan ini memerlukan 1 benda tambahan iaitu sebuah bola tenis. Latihan ini dapat membantu otot dada yang mungkin kaku kerana duduk terlalu lama memperoleh sifat elastiknya kembali. Latihan ini dimulkan dengan memegang bola tenis dengan kedua tangan dan gerakkan di bahagian dada secara perlahan-lahan. Setelah melakukan gerakan ini selama 1 minit, berehatlah selama 5-10 saat dan lakukan latihan ini berulang sepanjang 3 kali.

3. Rengangan dengan belon untuk punggung bahagian atas

Tips Cara Hilangkan Sakit Pinggang, Leher Dan Otot Dengan Pantas

Belon seperti yang pada gambar dapat membantu kita melakukan rengangan di bahagian punggung. Posisikan belon di punggung bahagian atas, letakkan kedua tangan di bahagian kepala dan jangan biarkan tangan sampai ke lantai, pertahankan posisi itu dan gerakkan badan ke atas dan ke bawah. Bila di bahagian tertentu ada rasa sakit yang dirasakan, berhentilah sebentar di bahagian itu. Setelah bergerak selama 10-15 saat, rehat sebentar dan lakukan kembali berulang selama beberapa kali.

Dalam beberapa latihan yang pertama, gerakan-gerakan ini mungkin dapat menyebabkan sedikit rasa sakit pada sisi tertentu. Namun janganlah cemas kerana seiring dengan latihan yang semakin kerap, rasa sakit itu bakal beransur-ansur hilang dan anda akan merasa jauh lebih relaks.

Kalau anda selalu sakit sakit pinggang, leher dan otot, maka tidak salah kalau anda cuba tips hilangkan sakit pinggang, leher dan otot ini.

source

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *