Rahsia Personaliti Disebalik Nombor Kelahiran Anda (Kekuatan, Kelemahan Dan Yang Perlu Diperbaiki)

Mari Kita Ketahui Maksud Rahsia Personaliti Disebalik Nombor Kelahiran Seseorang (Kekuatan, Kelemahan Dan Yang Perlu Diperbaiki. Disebalik nombor tarikh lahir korang, tahu tak ada rahsia yang tersembunyi yang korang patut tahu?

SAJAHEBOH.COM - Rahsia Personaliti Disebalik Nombor Kelahiran Anda (Kekuatan, Kelemahan Dan Yang Perlu DiperbaikiJikasebelum ini kami pernah tulis entri berkenaan kajian rahsia personaliti melalui bulan kelahiran , kali ini kami ingin kongsikan mengenai Kajian yang mendapati melalui pengiraan nombor tarikh lahir boleh tahu potensi dan personaliti diri korang lebih tepat.

Bukan tu je, korang juga boleh tahu apa kekuatan korang dan ianya adalah hasil kajian oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr Fadzilah Kamsah.

Cara Pengiraan Rahsia Nombor Tarikh Lahir

Contoh:

21 Mac 2012
12 + 3 +2012 = 2027
2 + 0 + 2 + 7 = 11
1 + 1 = 2

Jawapannya Adalah 2. Jadi Apakah maksud disebalik nombor ini?

Mari kita tengok siapa yang kena!!

NOMBOR TARIKH LAHIR: 1
Kekuatan: Dilahirkan untuk menjadi seorang pemimpin, memiliki banyak daya tarikan daripada jantina yang berlainan, memiliki Kepandaian, mempunyai kuasa Jangkaan Dan analisa yang kuat, yang Mampu menjadikannya individu berilmu, seorang yang sangat teliti dalam semua perkara, individu yang sangat kreatif peka. Sekiranya sikap kreatif dan sikap peka ini digunakan sepenuhnya atau diaktifkan, kekayaan sedang menunggu individu ini.

Kelemahan: Individu ini selalu mementingkan diri sendiri, tidak mudah menerima kritikan orang, beliau juga sukar untuk menerima idea atau pandangan dari orang lain. Oleh itu, kebiasaannya individu ini adalah pemimpin ataupun bos-bos. Bekerja sendiri adalah pilihan yang terbaik

Perkara yang perlu dipelajari:

 • Sedia menerima idea dan pendapat dari orang lain yang mungkin baik atau lebih baik.
 • Berfikirlah secara terbuka.
 • Berdiplomasi apabila diperlukan.

NOMBOR TARIKH LAHIR: 2
Kekuatan: Seorang yang mahir dan mempunyai personaliti yang menarik. seorang yang Sentiasa tenang dalam apa pun keadaan . Seorang yang peramah dan sangat pentingkan kebersihan. Sangat rajin dan matang dalam pemikiran. Lembut hati dan peka terhadap keperluan orang lain. Biasanya mudah bergaul dengan golongan yang tua daripadanya. Sekiranya diberi tugasan, individu ini mempunyai kebolehan untuk melaksanakannya dengan tepat.

Kelemahan: Individu ini tidak percaya di atas kebolehan diri sendiri, walaupun orang lain percaya pada mereka. Mendengar nasihat yang diberikan, tetapi berkemungkinan tidak mengikutnya. Seorang yang sangat degil. Sentiasa mengutamakan orang lain berbanding kepentingan diri sendiri.

Perkara yang perlu dipelajari:

 • Percayalah kebolehan diri sendiri.
 • Tingkatkan keyakinan diri (self-esteem)
 • Utamakan diri sendiri bila keadaan memerlukan anda buat begitu

NOMBOR TARIKH LAHIR: 3
Kekuatan: Individu ini adalah seorang yang serba-boleh atau dalam english – “all-rounder”. Idealistik, aktif dan berpandangan jauh. Seorang yang tahu dan faham apa yang dia kehendaki daam hidup. Berkebolehan untuk membezakan sesuatu yang buruk atau baik. Seorang yang berbakat dalam apa jua bidang yang dipilihnya. Boleh menjadi kaya dan berharta, sekiranya berusaha dengan bersungguh-sungguh. Suka berterus terang. Mudah meng’ekspresi’ pandangan terhadap sesuatu perkara.

Kelemahan: Individu ini boleh menjadi terlalu agresif, tidak penyabar dan cepat panas baran. Kebiasaannya beliau mengambil mudah sesuatu perkara dan tidak tegas (tidak munasabah). Kadangkala pula seorang yang nakal. Juga, seorang yang bermulut ‘laser’. Jika tidak berhati-hati dengan kata-kata, boleh menyebabkan keretakan dalam sesuatu perhubungan.

Perkara yang perlu dipelajari:

 • Perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.
 • Cuba menghabiskan sesuatu yang telah anda mulakan.
 • Fikir dahulu sebelum meluahkan sesuatu

NOMBOR TARIKH LAHIR: 4
Kekuatan: seorang yang suka belajar, tekun bekerja, mampu bersabar dan sentiasa mempunyai perancangan. Berbakat seni dan selalu berjaya dalam peperiksaan. Seorang yang boleh dipercayai dan mudah menyesuaikan diri dengan masyarakat. Mudah bersimpati dan berkarisma. Peramah, suka mengembara dan memiliki suatu kehidupan yang sentiasa ceria. Mudah bangkit dari sesuatu kegagalan.

Kelemahan: Tak suka meluahkan perasaan tidak puas hati dalam sesuatu perkara. Suka simpan sendiri, dan terlalu menitik beratkan perkara-perkara remeh sehingga tidak melihat secara keseluruhan sesuatu perkara. Perlu berhati-hati dalam perhubungan dan perkahwinan.

Apa yang perlu dipelajari:

 • Harus belajar lebih fleksibel dan mengambil kira pandangan orang lain
 • Bersikap dan berfikiran lebih terbuka
 • Berterus teranglah dalam sesuatu perkara

NOMBOR TARIKH LAHIR: 5
Kekuatan: Dilahirkan dengan sikap kepimpinan yang kuat. Suka mengambil risiko. Suka mencuba perkara-perkara yang baru. Berkarisma dan boleh memimpin. Kebiasaannya memegang jawatan yang tinggi. Sangat rajin dan sentiasa fokus untuk mencapai kejayaan di masa hadapan, jika dia mahu. Seorang yang realistik, tegas, sangat munasabah dan tidak suka berangan-angan. Perlukan kepelbagaian dan sentiasa teruja dalam melakukan sesuatu.

Kelemahan: Tidak suka disekat dalam membuat sesuatu. Selalunya cerewet dalam hal hal kecil. Kadangkala beliau memang degil dalam melakukan sesuatu. Mereka juga jarang relaks. Juga, kurang teliti dalam melakukan sesuatu.

Apa yang perlu dipelajari:

 • Lebih relaks, tidak cerewet dalam isu-isu kecil
 • Melihat sesuatu dengan teliti

NOMBOR TARIKH LAHIR: 6
Kekuatan: Ini adalah nombor untuk terus wujud atau hidup. Nombor 6 mengawal harta benda dan kekayaan. Mewakili kesenangan. Sangat bersopan tetapi mempunyai citarasa yang tinggi dalam kehidupan. Nombor 6 akan berjaya dalam karier seperti pendidikan, kerja seni dan keagamaan. Individu ini akan menjadi popular dalam masyarakat. Beliau juga selalu mengambil berat tentang orang-orang bawahan. Suka membantu dan menjaga mereka. Sentiasa jadi pihak pendamai.

Kelemahan: Seorang yang suka berbangga dan tidak akan mengambil kerja mudah. Tidak mendengar cakap ataupun kata-kata orang lain selain orang atasan. Melakukan sesuatu di sebabkan ada kepentingan diri.

Perkara yang harus dipelajari:

 • Belajar apakah yang boleh diubah dan apa yang tak boleh diubahnya
 • Buat sesuatu tanpa memikirkan kepentingan diri
 • Kurangkan sifat degil dan memerlukan ketepatan.

NOMBOR TARIKH LAHIR: 7
Kekuatan: Sangat berkemahiran dan sangat teliti apabila menguruskan sesuatu perkara. Individu ini tidak akan lupa pada sesiapa yang pernah menolongnya. Tersangat menghargai kesyukuran dan berterima kasih. Individu ini penuh dengan ghairah dan cinta. Seorang pemikir dan sukakan kedamaian dan ketenangan. Berkebolehan dalam memutarbelit kata-katanya. Menarik perhatian ramai orang. Suka mengejar kemahsyuran dan tuah.

Kelemahan: Suka berlawan cakap. Mempunyai pemikiran yang suka berubah-ubah. Mudah menukar keputusan. Bukan seorang yang tegas. Sangat suka “berahsia” yang tidak membantu imej anda secara luaran. Orang menganggap anda adalah seorang yang tidak mempunyai perasaan (cold) dan ini menyebabkan anda tidak mudah untuk menjalinkan perhubungan ataupun persahabatan. Anda boleh bertindak kejam jika berada dalam mood yang salah.

Perkara yang harus dipelajari:

 • Belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.
 • Jangan hidup dalam dunia sendiri, bercampur dengan dunia luar

NOMBOR TARIKH LAHIR: 8
Kekuatan: Seorang yang aktif dikalangan rakan-rakannya, menjadikannya seorang yang terkenal. Sangat pendiam, konservatif dan pasif. Bertanggungjawab dan sangat bermoral. Seorang yang boleh dipercayai. Biasanya adalah penyelesai masaalah. Tidak akan mempermainkan orang lain.

Kelemahan: Kadang-kadang kabur dalam apa dilakukannya. Individu ini perlu pintar. Disegi luaran nampak kuat tetapi sebenarnya seorang yang berhati lembut. Sangat berhati-hati dan percaya kepada perspektif diri yang kuat dan ini akan menyebabkan hilang sesuatu peluang. Juga, anda sentiasa tercari-cari dan sibuk melihat-lihat sesuatu, anda kadang-kadang tidak tahu apa yang anda cari sebenarnya. Jadi, berhati-hatilah untuk tidak membuang masa melayan perkara-perkara yang tidak bermanafaat atau tidak berfaedah.

Perkara yang harus diperbaiki:

 • Belajar membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain
 • Jangan buang masa melayan perkara-perkara yang tak berfaedah.

NOMBOR TARIKH LAHIR: 9
Kekuatan: Sangat optimistik dan berfikiran terbuka. Suka nampak cantik. Sangat beradab. Pintar, peka dan sensitif. Individu ini tahu bila dan bagaimana untuk menyerang dan mempertahankan diri. Bagus dalam memenangi hati orang. Berkebolehan untuk menghibur orang lain. Sebagai “penghibur”, mereka mempunyai daya tarikan dan tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa pun. Melakukan kerja dengan cepat dan berkebolehan dalam kerjanya tetapi bukan dengan terperinci atau khusus. Boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran

Kelemahan: Individu ini tidak mengambil berat orang bawahan. Seorang yang emosional. Jika tidak berhati-hati, di kemudian hari individu ini tidak mempunyai ramai kawan dan akan kesepian. Memiliki personaliti yang pelbagai sehingga sukar orang sekeliling untuk memahami mereka. Boleh berubah menjadi seorang yang sangat bersemangat, teruja atau menjadi seorang yang depresi ataupun muram. Mudah berputus asa apabila bertemu halangan dalam melaksanakan sesuatu.

Perkara yang harus diperbaiki:

 • Belajar untuk tidak bergantung pada nasib semata-mata
 • Jangan mudah berputus asa bila berdepan dengan halangan
 • Kurangkan sifat emosional

Jika anda berminat membaca entri kajian seperti ini, anda juga boleh baca mengenai kajian personaliti seperti berikut:

Sekian.

Kredit : Suria.my, Tokeinfo

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *