Nurse Hamil Meninggal Dunia Dipercayai Disebabkan COVID-19

Seorang jururawat Hospital Royal Surabaya yang berstatus Pesakit Dalam Pengawasan bagi Covid-19 dilaporkan meninggal dunia baru-baru ini.sajaheboh.com - Nurse Hamil Meninggal Dunia Dipercayai Disebabkan COVID-19

Menurut laporan portal Kompas.com, mangsa, Ari Puspita Sari yang turut hamil menghembuskan nafas terakhir sekitar pukul 10.15 pagi waktu tempatan.

“Informasi yang kami dapat, mangsa memang hamil tetapi tidak dapat dipastikan usia kandungannya,” kata jurucakap hospital.

Kata jurucakap itu lagi, hasil ujian saringan COVID-19 mangsa masih belum diketahui namun jururawat malang itu mempunyai simptom-simptom jangkitan virus berkenaan.

Mangsa sebelum ini dilaporkan bertugas di wad pesakit biasa, bukan di wad merawat pesakit COVID-19.

sajaheboh.com - Nurse Hamil Meninggal Dunia Dipercayai Disebabkan COVID-19

Bagaimanapun sebagai langkah-langkah pencegahan, semua jururawat dan doktor yang pernah merawat mangsa kini diasingkan dan diarah menjalani ujian saringan COVID-19.

Turut tular di media sosial adalah satu rakaman video yang dikaitkan dengan mangsa, bagaimanapun kesahihan video berkenaan tidak dapat dipastikan.

Berita kematian mangsa turut dimuat naik oleh Gabenor Jawa Timur, Khofifah Indar Parawansa di akaun Instagramnya.’

sajaheboh.com - Nurse Hamil Meninggal Dunia Dipercayai Disebabkan COVID-19

Kes positif Covid-19 di Indonesia melepasi angka 18 ribu
Sementara itu, kes positif Covid-19 di Indonesia sudah melepasi angka 18,000, dengan jumlah kematian meningkat kepada 1,191 orang.

Sebanyak 496 lagi kes positif baharu virus itu dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlah keseluruhan mereka yang dijangkiti Covid-19 seramai 18,010 orang.

Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan Covid-19, Achmad Yurianto berkata bagi tempoh 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini, sebanyak 43 lagi kematian dilaporkan.

Provinsi Jakarta mencatatkan kematian tertinggi iaitu 463 kes, diikuti Jawa Timur (209 kes), Jawa Barat (123) dan selebihnya di wilayah-wilayah lain di Indonesia.

– Bernama

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published.