Nenek Niaga Tepi Jalan Ditipu Bayaran Sampul Berisi Guntingan Surat Khabar

Sudah menjadi suatu kebiasaan apabila melihat kita peniaga kecil bersusah payah membawa barang jualannya pasti terdetlk nya dihati kita mahu membeli ataupun bersedekah untuk menambah pendapatannya supaya sedikit sebanyak dapat membantu.sajaheboh.com - Nenek Niaga Tepi Jalan Ditipu Bayaran Sampul Berisi Guntingan Surat Khabar

Namun, berbeza pula dengan perkongsian seorang remaja perempuan bernama Visbrila apabila membongkar cerita mengenai peniaga yang telah ditlpu.

Jualan hanya untuk makan
Menerusi video berdurasi 40 saat itu, perkongsian gadls tersebut menceritakan tentang seorang nenek yang menjuaI pinggan mangkuk di pinggir jalan Veteran Solo, Indonesia.

Namun, apa yang menyayat hati apabila nenek itu menerima envelope tebal tetapi bukan berisi wang. Kelihatan jelas di dalam vdeo itu, sampul surat itu hanya dipenunhi dengan helaian kecil surat khabar lama.

“Kenapa sanggup buat orang tua macam itu. Dia menjual hanya untuk mencari wang demi makanan. Pura-pura bagi envolpe isi wang tapi ternyata isinya guntlngan surat khabar,” jelas gadis itu.

Di akhir vdeo tersebut, Visbrila sempat membeli pinggan yang dijual dan dibayar dengan jumlah yang agak besar tanpa meminta baki dipulangkan semula.

VIDEO:

 

Semoga murah rezeki awak
Gadis tersebut turut mendoakan agar nenek tersebut sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT dan sentiasa murah rezeki.

Perkongsian yang mendapat 1,000,000 tontonan itu dibanjiri komen positif daripada warganet yang memuji kebaikan dan keikhlasan yang dilakukan olehnya itu.sajaheboh.com - Nenek Niaga Tepi Jalan Ditipu Bayaran Sampul Berisi Guntingan Surat Khabar

Bersedekah tidak akan menghabiskan wang

sajaheboh.com - Nenek Niaga Tepi Jalan Ditipu Bayaran Sampul Berisi Guntingan Surat Khabar

Kenapa bergurau macam tu?!

sajaheboh.com - Nenek Niaga Tepi Jalan Ditipu Bayaran Sampul Berisi Guntingan Surat Khabar

Ya Allah, snggup ya bergurau sampai macam tu sekali! Kesian sungguh  nenek tengah panas kena macam itu. Semoga nenek dan gadis yang membantu sentiasa murah rezeki. Amin!

Kredit: klviral via tmsi

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *