‘Itulah Doktor, Cuti Nanti Saya Bawa Dia Datang Sini Cabut Semua Gigi Dia’ – Doktor Terkejut Melihat Keadaan Gigi Kanak-kanak

‘Itulah Doktor, Cuti Nanti Saya Bawa Dia Datang Sini Cabut Semua Gigi Dia’ – Doktor Terkejut Melihat Keadaan Gigi Kanak-kanak. Ibu bapa perlu menjaga pemakanan anak sejak dari kecil. Selain menghindarkan makanan yang mengandungi terlalu banyak kandungan gula, ibu bapa perlu mengambil berat soal penjagaan gigi anak dari peringkat awal pertumbuhan giginya.sajaheboh.com - ‘Itulah Doktor, Cuti Nanti Saya Bawa Dia Datang Sini Cabut Semua Gigi Dia’ - Doktor Terkejut Melihat Keadaan Gigi Kanak-kanak

Apabila sudah menginjak usia di mana anak boleh berdikari, didiklah anak menggosok gigi setiap hari. Pada peringkat awal, mungkin anak akan menangis kerana belum biasa dengan rutin baru itu. Lama kelamaan, anak akan menggosok giginya tanpa disuruh.

Apa yang berlaku jika ibu bapa abaikan penjagaan gigi anak-anak? Kesannya seperti dalam gambar yang dikongsikan oleh Doktor Hannani Murni. Semoga bermanfaat.

KAN dah cakap. Beberapa kali post saya sebelum ini menekankan pilihan yang baik untuk anak-anak. Pilih susu yang baik, pilih makanan yang baik. Cheat day itu okeylah sekali sekala. Tetapi kalau hari-hari cheat day?

Mak ayah tak nak susah, malas nak berperang atau terperdaya dengan iklan-iklan tv, atau merasakan ilmu-ilmu parenting tak penting. Saya pun tak faham.

Ini saya sajikan, gambar gigi pesakit saya yang baru berusia tiga tahun. Gigi dah semuanya rosak! Semua, okay!

sajaheboh.com - ‘Itulah Doktor, Cuti Nanti Saya Bawa Dia Datang Sini Cabut Semua Gigi Dia’ - Doktor Terkejut Melihat Keadaan Gigi Kanak-kanak

Saya bertanya pada mak dia, kenapa teruk sangat rosak gigi?

“Sebab dia minum ‘tam****’, dia tak nak susu lain. Dia tidur pun mesti nak kena minum tam**** ini sehari enam botol, wajib,” jawab maknya.

Post saya sebelum ini ada share kandungan gula dalam ‘tam****’ (bukan nama sebenar). Gula yang banyak adalah bahaya untuk manusia. Tetapi susah nak educate mak ayah.

Kenapa suka beli benda itu? Sebab murah? Sebab anak suka?

Orang yang jual benda itu kadang-kadang hanya mahu menarik pelanggan saja. Berapa percent kurma dia letak. Kurma itself sudah cukup manis, tambah gula lagi? Mana anak tak ketagih gula? Kasihan anak ini, hari-hari menangis sebab gigi sakit.

“Itulah doktor, saya ingat nanti saya cuti nak bawa datang ke sini. Nak cabut gigi dia semua ini,” kata maknya.

Nak cabut semua? Hmm… Cuba awak pergi cabut sebatang gigi, MC berapa hari? Inikan pula awak nak cabut semua gigi itu sekali gus? Well done mother.

sajaheboh.com - ‘Itulah Doktor, Cuti Nanti Saya Bawa Dia Datang Sini Cabut Semua Gigi Dia’ - Doktor Terkejut Melihat Keadaan Gigi Kanak-kanak

Banyak penyakit yang disebabkan oleh gula. Kesan anak sukar fokus dalam task. Boleh lead to hyperactive disorder. Anak boleh dapat kencing manis lebih awal. Malah ada pesakit saya ketagih gula. Mesti nak minum air gas. Budak itu baru berumur lapan tahun. Mak dia kerja di restoran.

Entahlah, kadang-kadang masyarakat kita ini kalau disajikan dengan iklan makanan sunnah diiktiraf rasulullah lagi, dari Mekah atau dalam al-Quran, tanpa selidik dan tanpa dikaji mesti nak beli.

Saya bukan anti makanan sunnah. Tetapi bukan sekali saya jumpa dan melaporkan ‘makanan sunnah’ ini ke pusat racun negara. Sekali ada steroid dan bahan terlarang. Bukan sekali, bukan sekali.

Kalau nak makan kurma, pergilah beli kurma. Kalau nak makan buah zaitun, buah tin, watuuurisiiiniin pergilah beli zaitun itself. Kenapa nak dicampur adukkan, ditambah perisa dan ditambah stabilizer dan dijadikan amalan? Sebab, senang. Dalam satu sudu ada 23 herba dan makanan sunnah, kan? Hebat betul.

Sekarang semuanya dihujung jari. Buka, semak. Kalau tak tahu, tanya. Kami kan ada. Kami sedia membantu.

Sumber: Doktor Hannani Murni Indah Kamarudin via The Reporter

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *