Hanya Sembur Sekali, Seminggu Kemudian Semua Rumput Mati Dan Mudah Dicabut

Hanya Sembur Sekali, Seminggu Kemudian Semua Rumput Mati Dan Mudah Dicabut. Perkongsian oleh saudara Muhammad Najib yang mendapat lebih 16ribu likes dan 31 share di facebook – Rumah yang aku beli baru-baru ini adalah ruang tanah sikit, tak besar mana tapi dalam 2 atau 3 kangkang kera macam tu.

SAJAHEBOH.COM - Hanya Sembur Sekali, Seminggu Kemudian Semua Rumput Mati Dan Mudah Dicabut Aku memang saja beli rumah yang ada ruang tanah sebab aku percaya, setiap manusia yang menghirup oksigen di muka bumi ini perlu menyumbang kembali kepada alam sekitar dengan menanam tumbuhan di ruang tanah mereka. Ini lebih elok dari kau beli rumah dan pantang ada ruang tanah sikit, kau simenkan sampai tak ada sekelumit pun kehijauan di situ. (Sajaheboh.com)

Tapi masalah asas bila kau ada ruang tanah ini adalah bila ianya ditumbuhi rumput liar, lebih-lebih lagi rumah baru siap dan kau baru nak pindah masuk. Kena pula kau jenis pencinta alam sekitar macam aku dan tak suka nak guna bahan racun herbisid yang merbahaya kepada alam sekitar.

Usah gelabah, kalau tak suka guna racun herbisid macam paraquat, boleh buat herbisid organik sendiri dengan menggunakan bahan asas yang ada kat rumah.

Kau hanya perlukan cuka masakan dan sabun pencuci pinggan. Juga alat penyembur supaya senang kerja kau.

SAJAHEBOH.COM - Hanya Sembur Sekali, Seminggu Kemudian Semua Rumput Mati Dan Mudah Dicabut

Tuang cuka masakan tu dalam alat penyembur, dan titiskan 3 atau 4 sudu besar sabun pencuci pinggan. Kemudian kau sembur sepuas hati.

Cuka masakan mengandungi asid asetik dan asid asetik ini sangatlah tidak ngam kepada kebanyakan jenis tumbuhan. Sabun pencuci pinggan tadi pula bertindak sebagai ejen pelekit yang memastikan cuka kau sembur tadi melekit elok pada tumbuhan tersebut.

Aku sembur sekali sahaja dan seminggu kemudian bila aku datang kembali, rumput liar yang hijau tadi dah jadi coklat (mati). Kerja kau seterusnya adalah bawa keluar cangkul dan kerjakan semua rumput tu. Tak susah mana pun sebab selepas seminggu akar rumput pun dah kering dan mudah dicabut.

Tak payah panggil Bangla datang meracun dan cabut rumput.

Lebihan cuka kau boleh guna untuk buat ikan masak cuka dan lebihan sabun pencuci kau guna untuk cuci pinggan (jangan kau belasah campur dalam ikan masak cuka tu pulak).

Setel.

source: Muhammad Najib

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *