Cara Setting Aircond Untuk Elakkan Bil Elektrik Di Rumah Melambung Tinggi

Cara Setting Aircond Untuk Elakkan Bil Elektrik Di Rumah Melambung Tinggi. Ramai yang takut untuk menggunakan penghawa dingin di rumah kerana bimbang bil elektrik akan naik melambung.sajaheboh.com - Cara Setting Aircond Untuk Elakkan Bil Elektrik Di Rumah Melambung Tinggi

Sebenarnya, jika aircond digunakan dengan cara yang betul, ia bukan sahaja dapat menyejukkan ruang bilik tetapi dapat mengekalkan bil elektrik pada tahap yang rendah.

Nanti tidak la terkejut sebab terima bil 3-4 ratus setiap bulan! Berikut perkongsian Nael Sahlan mengenai tips penggunaan aircond untuk menjimatkan bil elektrik.

Cara Setting Aircond :

Bil letrik rumah aku meningkat sebanyak 150% pada bulan lepas. Mungkin kerana penggunaan air cond dingin yang kerap sejak kebelakangan ini menjadi bil elekrik rumah aku lebih mahal daripada bulan-bulan sebelumnya.

Aku kemudiannya cuba mencari di internet cara-cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga eletrik semasa menggunakan air cond dan berikut merupakan jawapan yang aku perolehi:

Untuk pengetahun, kompressor alat penghawa dingin akan menggunakan tenaga eletrik yang tinggi apabila anda tetapkan suhu bilik di bawah 24°C.

Di dalam mod Kering/Dry ini, suhu terendah yang boleh dicapai adalah 25°C, maka kompressor air cond tidak akan menggunakan tenaga elektrik yang terlampau tinggi di dalam mod ini.

sajaheboh.com - Cara Setting Aircond Untuk Elakkan Bil Elektrik Di Rumah Melambung Tinggi

Harap maklum bahawa penggunaan eletrik oleh alat penghawa dingin anda adalah pada tahap maksimum sekiranya anda menetapkan mod Sejuk/Cool dengan suhu 16°C.

Jadi, pada waktu malam, disyarankan supaya anda menetapkan sahaja air cond anda pada mod Kering/Dry bagi menjimatkan penggunaan elektrik

Tidak perlu dirisaukan akan berasa panas dengan suhu 25°C kerana udara dingin akan terkumpul di dalam bilik anda dan suhu semakin menurun sehingga subuh pada waktu malam.

sajaheboh.com - Cara Setting Aircond Untuk Elakkan Bil Elektrik Di Rumah Melambung Tinggi

Jangan risau, Allah memang ciptakan badan kita agar dapat menyesuaikan badan dengan suhu persekitaran. Sebab itu, orang yang duduk di Iceland itu relaks saja walaupun suhu di bawah -°C. Ini kerana badan mereka sudah terbiasa dengan suhu persekitaran.

Itu sajalah perkongsian saya, semoga bermanfaat. Cubalah dulu, kalau tak sejuk juga, maksudnya anda perlu membeli aircond baru inverter. Confirm jimat. [ sumber ]

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published.