Cara Rebus Telur Agar Kulit Tak Pecah Dan Melekat

Petua Cara Rebus Telur Agar Kulit Tak Pecah Dan Melekat. “Eh, ingatkan tak susah nak rebus telur kenduri ni. Sekali hampir separuh pecah dan retak kulitnya. Tak cantiklah nak buat bunga telur. Aduhai, Ada ke petua rebus telur tak pecah ye?”

SAJAHEBOH.COM - Cara Rebus Telur Agar Kulit Tak Pecah Dan MelekatNampak senang, masukkan sahaja telur dalam air dan rebus. Tapi, tahu tak apa rahsia dan petua rebus telur tak pecah? Nak kupas pula susah, hingga dalamannya menjadi menggerutu kerana isinya melekat pada kulit.

Yalah, kalau nak dihidang tanpa membuka kulit atau membuat hiasan kenduri, tentu kita nak telur yang kulitnya elok. Sebenarnya, bukan mudah untuk merebus telur tanpa memastikan kulitnya tidak pecah.

KENAPA TELUR REBUS MUDAH PECAH & RETAK?

Ini kerana apabila telur yang sejuk terkena pada air panas, kulitnya akan mudah retak dan pecah. Ia juga mudah retak jika diletakkan berdekatan antara satu sama lain apabila berada di dasar periuk. Memang kena banyak bersabar sewaktu merebus telur yang cantik dan licin kulitnya kerana ia perlu dikawal dengan berhati-hati.

Telur juga perlu direbus dengan menjaga suhu yang betul untuk memastikan telur yang direbus tidak pecah. Jadi, untuk pastikan telur yang direbus tidak mudah pecah atau retak, ikuti langkah di bawah ini.

1. SEBELUM MEREBUS

I) PASTIKAN TELUR BERADA DALAM SUHU BILIK

Jika anda simpan telur dalam peti ais, elak terus merebusnya sebaik dikeluarkan kerana gas dalam telur akan meningkat apabila terkena haba. Angin ini akan memecahkan bahagian kulit yang lemah untuk merendahkan tekanan. Rebus telur hanya apabila ia sudah berada dalam suhu bilik.

II) LEPASKAN GAS DALAM TELUR

Cucuk hujung telur dengan safety pin atau paku tekan untuk melepaskan gas dalam telur. Jika tidak dilepaskan gas ini, ia meningkat apabila direbus dan memecahkan kulit telur.

III) SUSUN DENGAN CERMAT

Letak dan susun telur dalam periuk dengan cermat. Elak letak telur sekali banyak dan biarkan tersusun dalam satu layer agar berat telur tidak menekan antara satu sama lain.

IV) GUNA AIR SEJUK

Isi periuk dengan air sejuk. Sebaiknya, isi air dari tepi periuk dan bukannya secara terus pada telur untuk mengelakkan tekanan berlaku pada telur.

V) CAMPURKAN GARAM

Masukkan setengah sudu garam dalam air. Garam ini membantu menutup sebarang keretakan sewaktu merebus selain membantu menanggalkan kulit dengan cepat dan tidak melekat.

VI) CAMPURKAN JUGA CUKA

Letak satu sudu cuka mengikut jumlah telur dalam periuk sebelum mula merebus. Cuka membantu protein dalam putih telur menutup keretakan pada kulit dengan segera.

2. SEMASA MEREBUS

I) GUNA API PERLAHAN

Biarkan telur direbus dengan api perlahan untuk mengelakkan ia ‘terkejut’ dengan peningkatan suhu. Kacau selalu dengan perlahan untuk elakkan telur tenggelam pada dasar periuk kerana ia boleh menyebabkan telur masak tidak sekata dan mudah pecah.

II) TUTUP API SEBAIK AIR MENGGELEGAK

Tutup api sebaik sahaja air menggelegak dan jangan keluarkan telur terus. Jika anda inginkan:

SAJAHEBOH.COM - Cara Rebus Telur Agar Kulit Tak Pecah Dan Melekat

Soft-boiled– keluarkan dalam masa 3 minit. Berhati-hati sewaktu mengeluarkan telur dari periuk. Guna sudu besar untuk mengelakkan telur pecah.
Medium-boiled– keluarkan dalam masa 5-7 minit.
Hard-boiled– keluarkan dalam masa 9-12 minit.

KALAU REBUS TELUR DALAM KUANTITI KECIL:

Petua rebus telur tak pecah di atas ini boleh digunakan untuk anda yang merebus telur dalam jumlah yang besar mahupun kecil. Kalau nak senang, laburkan sedikit wang dengan membeli color-changing egg timer yang membantu anda menjaga masa agar telur dapat direbus dengan sempurna.

Tetapi alat ini hanya boleh memuatkan 1-2 biji telur dalam 1 masa.

JANGAN MAKAN TELUR REBUS YANG RETAK SEBELUM DIREBUS

Jika telur retak sewaktu proses merebus, ia masih selamat untuk dimakan.

Tetapi elak memakannya jika ia retak sebelum direbus, buang terus telur berkenaan kerana ia biasanya sudah dijangkiti dengan bakteria.

Jika direbus sekalipun, ia boleh membahayakan kesihatan.

source: Petua Ibu

p/s: Ketahui kebaikan dan khasiat telur kepada kita

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *