Cara Goreng Ikan Yang Betul Supaya Ikan Tak Melekat Di Kuali

Anda Tahukah Cara Goreng Ikan Yang Betul Supaya Ikan Tak Melekat Di Kuali? Menggoreng memang nampak mudah. Tapi perasan atau tidak akan sering juga terjadi ikan yang digoreng melekat di kuali dan sekali gus menjadikan sajian yang digoreng nampak tidak menyelerakan.

SAJAHEBOH.COM - Cara Goreng Ikan Yang Betul Supaya Ikan Tak Melekat Di KualiDi sini dihimpunkan enam petua berkenaan menggoreng ikan agar tidak melekat di kuali. Bolehlah dicuba yang mana mudah pada pandagan anda agar selepas ini tiada lagi berdepan dengan masalah gorengan ikan, ayam atau sebagainya melekat di kuali.

Ayuh semak 6 petua ini, semoga bermanfaat!

Petua 1:

Panaskan minyak ke dalam kuali. Setelah minyak dah cukup panas, taburkan sedikit garam ke dalam kuali tersebut sebelum menggoreng sama ada ikan, ayam, daging, dan sebagainya. Biarkan beberapa ketika. Kemudian barulah mula menggoreng seperti biasa.

Petua 2:

Anda juga boleh masukkan beberapa keping asam gelugur ke dalam minyak panas sebelum memasak. Kesannya, bukan hanya masakan anda tidak melekat pada kuali, tetapi ia juga membuatkan hasil gorengan anda menjadi lebih garing.

Petua 3:

Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan goreng asam jawa dalam minyak panas hingga garing. Kemudian keluarkan asam jawa dan tambahkan minyak dalam kuali. Goreng ikan seperti biasa.

Petua 4:

Setelah minyak panas, masuk 2-3 ketul bawang putih ke dalam minyak tadi kemudian baru masukkan ayam/ikan/daging.petua goreng ikan, goreng ikan tak meletup, goreng ikan rangup, goreng ikan tak melekat, petua goreng ikan tak melekat

Petua 5:

Selalunya ikan yang digoreng akan mudah melekat di kuali yang baru. Goreng sedikit hampas kelapa tanpa minyak sehingga bertukar warna kuning. Kemudian basuh kuali sehingga bersih dan bolehlah digunakan untuk menggoreng ikan pula.

Petua 6 :

Kuali yang digunakan untuk menggoreng ikan perlu dibasuh bersih sebelum digunakan. Jika terdapat sisa masakan melekat pada kuali, ia akan menyebabkan ikan yang digoreng akan meleket pada kuali tersebut.

Sumber: Petua Ibu

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *