Cara Buatkan Bibir Sentiasa Lembap Dan Tiada Lagi Bibir Kering Dan Mengelupas

Rupanya Inilah Cara Buatkan Bibir Sentiasa Lembap Dan Tiada Lagi Bibir Kering Dan Mengelupas. Tips penjagaan bibir iaitu petua cara lembapkan bibir supaya sentiasa lembap dan mengelakkan masalah bibir kering dan mengelupas.

SAJAHEBOH.COM - Cara Buatkan Bibir Sentiasa Lembap Dan Tiada Lagi Bibir Kering Dan MengelupasPada cuaca yang panas sekarang ini, memang ada banyak orang yang mengalami masalah bibir kering dan mula mengelupas.

Salah satu sebab utama ialah kurang minum air, tetapi kalau banyak minum air sekalipun tetap tidak dapat mengatasi masalah bibir kering dan mengelupas ini dengan sepenuhnya. Bibir yang kering juga cenderung untuk menyebabkan ulser mulut berlaku.

Siapa yang tidak ingin memiliki bibir yang cantik dan pasti ramai yang ingin memerahkan bibir dan juga memastikan bibir mereka sentiasa lembap dan tidak kering.

Elakkan tabiat suka menjilat bibir dengan lidah untuk membasahkan bibir yang kering atau ketika haus sebab perbuatan ini sebenarnya akan mengeringkan lagi permukaan bibir kita disebabkan enzim yang terkandung dalam air liur.

Minum air dengan banyak. Maksud banyak disini ialah bukan minum 2,3 gelas pada satu masa tetapi minum banyak secara berkala, contohnya sekarang ni minum segelas air, 2,3 jam kemudian minum lagi. Minum air dengan banyak dan kerap akan membantu membasahkan bibir dan melembapkannya disamping dapat mengurangkan maslaah bibir menjadi cepat kering.

Guna pelembap bibir. Standby satu pelembap bibir supaya anda boleh gunakan pada bila-bila masa bibir anda terasa kering.

 

Anda boleh gunakan lipstik tapi pastikan anda membuang kesan lipstik atau gincu dengan sepenuhnya sebelum anda tidur. Jangan biarkan kesan lipstik tidak dicuci dan dibawa tidur.

SAJAHEBOH.COM - Cara Buatkan Bibir Sentiasa Lembap Dan Tiada Lagi Bibir Kering Dan Mengelupas

Petua bibir sentiasa lembap yang boleh kita ikuti ialah dengan menyapu madu lebah di permukaan bibir. Cara ini bukan sahaja boleh melembapkan bibir malah boleh membantu memerahkan semula bibir hitam atau gelap.

Lagi petua melembapkan bibir ialah dengan menggunakan uncang teh. Caranya ialah dengan rendamkan dulu uncang teh dan letakkan atau tekapkan di bibir anda selama beberapa minit.

Ambil gizi yang sihat dan mengikuti Piramid Makanan Seimbang. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Kurangkan pengambilan makanan yang pedas. Semoga anda berjaya mempraktikkan cara lembapkan bibir anda dan yang penting ianya berkesan.

source: Kakipromo

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *