Bahaya Mandi Basahkan Kepala Dulu Daripada Badan

Adakah benar bahaya mandi basahkan kepala dulu daripada bahagian tubuh badan yang lain? Ini adalah perkongsian viral daripada seorang individu mengenai mengapa kita dilarang basahkan kepala dulu ketika mandi. Kita selalu dengar orang jatuh dibilik mandi dan kena stroke dan sebagainya. Kenapa kita jarang dengar jatuh ditempat tempat lain? Semasa saya hadir kursus gaya hidup sihat, seorang penceramah professor uitm yang juga terlibat dengan majlis sukan negara menasihatkan supaya semasa mandi jangan basahkan kepala dulu, basahkan bahagian badan.

Bahaya Mandi Basahkan Kepala Dulu Daripada BadanIni kerana apabila kepala basah dan sejuk, darah semua akan mengalir ke kepala untuk memanaskan kepala,  logik ‘warm blooded human’ dan jika ada saluran darah sempit, mungkin boleh menyebabkan saluran darah pecah.

Ini seringkali berlaku di bilik mandi. Sila kongsikan supaya lebih ramai sedar dan mungkin dapat membantu mengelakkan kejadian ini. Cara mandi yang betul yang disarankan adalah seperti berikut:

  1. Bermula dari segayung siramkan di telapak kaki.
  2.  Segayung di betis.
  3.  Segayung di paha.
  4. Segayung di perut.
  5. Segayung di bahu.
  6.  Berhentilah sejenak 5-10 saat.

Kita akan merasakan seperti wap/ angin yang keluar dari ubun-ubun bahkan meremang, setelah itu lanjutkan dengan mandi seperti biasa.

Hikmahnya: Seperti pada gelas yang diisi air panas kemudian kita isi dengan air sejuk. Apa yang terjadi? Gelas akan retak !!!

Jika tubuh kita pula…apa yang retak?
Suhu tubuh kita cenderung panas dan air itu sejuk, maka yang terjadi jika kita mandi langsung menyiram pada badan atau kepala, angin yang harusnya keluar jadi terperangkap atau boleh membawa maut kerana pecahnya pembuluh darah.

Maka sebab itu kita sering menjumpai orang jatuh di bilik mandi tiba-tiba kena ‘stroke’. Boleh jadi kita sering masuk angin kerana cara mandi kita yang salah. Boleh jadi kita sering migrain kerana cara mandi yang salah.

Cara mandi ini baik bagi semua peringkat umur terutama yang mempunyai sakit diabetes, darah tinggi, kolesterol dan migrain/sakit kepala sebelah.

Selepas ini, apabila kita mandi, kita elakkan bahaya mandi basahkan kepala dulu sebagai satu langkah yang boleh kita ambil demi kesihatan kita.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *