Ayah Dipenjarakan, Ibu Lari Ikut Lelaki Lain. Selepas 3 Tahun, Ini Yang Terjadi

Ayah Dipenjarakan, Ibu Lari Ikut Lelaki Lain. Selepas 3 Tahun, Ini Yang Terjadi. “Papa dipenjarakan selama 3 tahun, dalam masa yang sama mama lari dengan cina tauke kedai, aku menangis peluk papa sambil dukung adik yang berusia 2 bulan.. Selepas 3 tahun, ini yang terjadi dalam hidupku…”

SAJAHEBOH.COM - Ayah Dipenjarakan, Ibu Lari Ikut Lelaki Lain. Selepas 3 Tahun, Ini Yang Terjadi10 tahun yg lalu. Bapa saya bekerja sebagai pemandu peribadi seorang ahli perniagaan… Mama saya pula suri rumah.. masa itu gaji bapa saya cuma rm500…. memang x cukup.. mama saya selalu marah2… adik saya masa itu baru 1 bulan…

Mama selalu marah… gaduh dengan bapa… bapa diam.. kadang balik kerja kena bebel… makan kena ungkit… saya masa itu berumur 17 tahun.. Kadang saya menangis sebab kasihan tengok bapa… mama saya marah2 x mahu jaga adik saya yg kecil…. bapa penat tapi tengah malam tetp bgun buat susu n buai adk.. tersenguk2 kpalanya… mama dekat bilik tidur bapa dekat ruang tamu…

1 hari…. bapa dan majikannya kemalangan.. Bapa cedera ringan tapi majikannya meninggal dunia.. si isteri majikan bertindak saman bapa.. dan mahu bapa di penjara atas tuduhan kecuaian mnyebabkan kematian suaminya… Kami tidak berduit.. x mampu mmbela diri.. duit lebih berkuasa….

Dalam masa yg sama mama lari rumah.. dengar dari makcik2 mama lari dengan cina tauke kedai. tidak hairan la mama memang cantik.. Bapa dipenjara selama 3 tahun… Saya yg baru lepas spm terkontang kanting…. menangis tidak berdaya saya memeluk papa smbil mndukung adik yg baru berusia 2 bulan masa itu..

SAJAHEBOH.COM - Ayah Dipenjarakan, Ibu Lari Ikut Lelaki Lain. Selepas 3 Tahun, Ini Yang Terjadi

Saya x pernah lupa tangisan bapa… x pernah lupa renungan sayunya ketika itu.. x terluah apa2 dri bibirnya.. Saya?? dimana tujuan saya? Ada orang yang berniat mengambil adk saya.. tapi biarlah.. saya x mahu… saya sayang adik..

Akhirnya makcik depan rumah suruh jaga anak dia dengan gaji rm280 sebulan.. Dengan duit itulah saya beli susu dan makanan kami…sayalah kakak sayalah mama dan bapa kpda adik saya…

Saya smpan duit utk tambang lawat bapa di penjara..stiapa kali itu jugalah saya menangis tidak bersuara mngengam tangan bapa yg kurus…. 1 tahun berlalu.. makcik x mengupah saya lagi kerana dia sudah pindah ke bandar… saya hilang mata pencarian…

Apa saya buat… saya bersihkan tanah belakang rumah dan tanam lada padi dan lada putih… Kmudian jual di kedai kg itu… Mulanya memg sush tapi lama kelamaan saya semakn semangat bercuck tanam… saya beli benih macam2 sayur… Terung, labu, petola dan macam2 lagi..

Saya juga tanam nenas dan pisang..lama kelamaan ada org borong.. Pendapatn sebulan boleh cecah rm800 masa itu cukup besar bagi saya… Walupun saya perempuan tapi keperluan mlintasi keupayaan.. Adik saya yg masih kecil lah penguat semangat saya… jangan kata saya x pernah mnangis.. tidak mudah semuanya sperti menaip cerita ini.

3 tahun kmudian… Bapa dbebaskan… saya masih ingat reaksi bapa.. dia menangis d depan pintu.. Adanya bapa kebun sayur dan kebun pisang nenas saya semakin besar… Bapa bekerja sungguh2..kehidupan kami beransur baik…. Tidak apalah tanpa mama saya tetap boleh menjaga kluarga saya..

Kini saya seorang usahawan berjaya… Terima kasih Tuhan…

– kepada mama.. terima kasih sebab menjadikan saya insan yg tabah dan cekal..
– buat bapa….. saya sayang bapa dan terima kasih ats sgalnya…
– adikku.. smoga kau menjadi insan berjaya dan cekal seperti bapa..
– buat semua Tabahlah dan jangan mengalah walau apa pun rintangan..

Terima kasih

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat.

Sumber : KRT

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *