13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu!

Pendedahan 13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu!  Ikuti luahan daripada mereka yang bekerja sebagai pramugari di awan biru.

SAJAHEBOH.COM - 13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu! Luahan tentang apa yang mereka harapkan daripada penumpang/pelanggan, yang sememangnya kita tak pernah tahu tentang mereka.

Anda tidak pernah tahu:

1. Mereka dilatih masuk hutan & berenang di laut semata-mata untuk membantu anda jika berlaku keadaan terburuk.

2. Mereka membahagikan makanan untuk anda, setelah itu barulah makanan untuk diri mereka.

3. Ketika pesawat panas kerana sistem penghawa dingin akibat tidak berfungsi, mereka juga turut kepanasan termasuk juruterbang juga turut kepanasan. Jadi berhentilah merungut pada mereka yang sentiasa tersenyum itu.

SAJAHEBOH.COM - 13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu!

4. Mereka sekurang-kurangnya telah mengalami 6 kali penerbangan yang tertunda dengan penumpang yang sentiasa merungut dan mereka tetap tersenyum. Senyuman yang manis adalah senjata mereka.

5. Pelbagai jenis penumpang yang menaiki pesawat, dari ahli politik sehingglah tukang sapu, dari yang pendiam, bengis, dan garang malah yang banyak cakap atau banyak kerenah, mereka wajib menegur anda dengan penuh senyuman dan sopan-santun.

6. Beberapa kali mereka digoda penumpang setiap hari, dari yang muda hinggalah penumpang yang berumur, dan yang pasti mereka tetap ramah, menolak dengan nada yang mesra walaupun di dalam hati, mahu sahaja di tempeleng dengan kasut tumit tinggi mereka.

7. Setiap kali penerbangan, mereka juga turut berdoa supaya penerbangan tersebut lancar dan mereka juga dapat pulang dengan selamat sama seperti anda.

SAJAHEBOH.COM - 13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu!

8. Mereka dilatih mengubati dan mengatasi penyakit jantung, asma dan lain-lain, turut membantu ibu mangandung, mereka diajar menggunakan peralatan kecemasan, dilatih bagaimana mengatasi atau berhadapan dengan pengganas, dilatih serba-sedikit untuk mematikan fius jika terdapat bom di dalam pesawat oleh kerana di dalam pesawat hanya mereka yang dapat anda harapkan.

9. Kadang-kadang anda melihat mereka asyik tersenyum sejak dari ‘take-off’ sampailah ‘landing’ Dan anda tidak tahu, jauh di sudut hati mereka, mereka menangis merindukan keluarga.

SAJAHEBOH.COM - 13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu!

10. Kadang-kadang anda melihat mereka dengan barang berjenama.# Padahal mereka berbelanja kerana berusaha melupakan rasa rindu untuk pulang ke rumah kerana terhalang dengan tugas di awan biru.

11. Kadang-kadang anda melihat mereka duduk di ‘jump seat’ ketika selesai servis penumpang, tetapi mereka tidak pernah memejamkan mata. Anda tidak tahu, mereka sebenarnya sangat mengantuk, sehinggakan mereka boleh tertidur tanpa perlu memejamkan mata. haha!

SAJAHEBOH.COM - 13 Fakta Kerja Pramugari Yang Mengejutkan Yang Ramai Tidak Pernah Tahu!

12. Kadang-kadang anda memprotes kerana menu tidak sedap. Anda tidak pernah tahu sebenarnya mereka pun berharap dapat memenuhi keingingan anda, tapi apakan daya mereka juga tidak mampu berbuat apa-apa. Kerana tidak semua apa yang anda inginkan ada di dalam pesawat, ini pesawat buknnya hotel atau kedai mamak yang boleh oder ikut suka hati anda. Mereka adalah ‘front-liner’ yang sering kali menerima leteran dari penumpang/pelanggan.

13. Mereka sangat berharap sangat-sangat jika anda berada di posisi mereka, bayangkan perasaan apabila berjauhan dari keluarga tersayang, amat-amat menyedihkan.Ditambah pula jika terpaksa bertugas di hari lebaran atau salah seorang ahli keluarga telah meninggal dunia tetapi mereka tidak boleh pulang kerana terpaksa menghabiskan sisa tugasan.

Hampir 70% mereka menghabiskan kehidupan hanya di dalam ‘burung besi’ walaupun ramai yang menganggap kerjaya sebagai pramugari/pramugara adalah menyeronokkan kerana dapat mengembara keseluruh dunia.

source: taikotai

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *