Tahukah Kenapa Ada Bintik-bintik Kecil Di Bawah Mulut Atau Dagu Seperti Jerawat Itu? Ini Sebabnya

Tahukah Kenapa Ada Bintik-bintik Kecil Di Bawah Mulut Atau Dagu Seperti Jerawat Itu? Ini Sebabnya. Pasti anda sekalian yang gadis-gadis terutama sering mengalami masalah ini. Dahi dan dagu sering muncul bintik-bintik kecil seperti jerawat yang sangat susah untuk di hilangkan.

SAJAHEBOH.COM - Tahukah Kenapa Ada Bintik-bintik Kecil Di Bawah Mulut Atau Dagu Seperti Jerawat Itu? Ini SebabnyaTambahan pula munculnya pada masa puber atau sebelum masa menstruasi. Tapi apakah itu jerawat? Itu bukan jerawat, tapi namanya bruntusan. Biasanya berwarna seperti kulit. Agak-agaknya penyebabnya apa ya?

1. Kalau bruntusannya ada di bahagian dahi dekat dengan garis rambut, dan anda selalu memakai makeup, maka 90% penyebabnya adalah kurang bersih dalam penghapusan makeup. Nah, jadi anda harus pastikan bersih saat mencuci makeup terutama bahagian garis rambut harus lebih diperhatikan, ya!

2. Jika munculnya di area T zone dan dagu, kemungkinan besar penyebabnya adalah kelebihannya penghasilan minyak pada kawasan tersebut.

3. Kalau munculnya di seluruh muka, kemungkinan kerana makanan atau mood atau juga kerana kurang minum air.

Jadi, bagaimana cara pencegahan bruntusan ya?

1. Cuci muka yang bersih

Kebersihan adalah segalanya. Disarankan menggunakan pembersih muka yang mengandung asam amino. Dan malam harinya harus membersihkan muka dengan sangat bersih.

2. Peeling wajah

Minyak berlebih, debu, dan kotoran lainnya harus dibersihkan supaya bruntusan tidak tumbuh lagi. Biasanya dipilih pembersih muka yang lembut

Jadi,bagaimana pembaca sekalian? Anda sudah bersihkan muka anda tak?

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *