Sebab Mengapa Perlu Minum Air Putih Kepada Tubuh Kita

Anda tahu sebab mengapa perlu minum air putih kepada kesihatan tubuh badan kita? Berapa banyak air yang anda biasa minum setiap hari? Berikut ialah sebab mengapa air sangat berguna kepada kesihatan kita.

1. Menurunkan berat badan
Air adalah salah satu alat terbaik untuk menurunkan berat badan, kerana air tidak memiliki kalori, karbohidrat, dan gula seperti halnya soda, jus dan alkohol. Dengan minum air kita juga dapat mengurangkan nafsu makan kita.Sebab Mengapa Perlu Minum Air Putih Kepada Tubuh Kita2. Pembersih
Air juga dapat berguna untuk membersihkan racun yang masuk dalam tubuh dan kotoran dalam tubuh.

3. Jantung sihat
Minum cukup air dapat menurunkan risiko serangan jantung. Sebuah kajian selama 6 tahun yang diterbitkan pada 1 Mei 2002 oleh American Jurnal of Epidemiology menunjukkan bahawa mereka yang minum lebih 5 gelas sehari mempunyai risiko 41% meninggal akibat serangan jantung dibandingkan dengan mereka yang hanya minum 2 gelas.

4. Kulit Sihat
Dengan teratur minum air putih kulit akan menjadi lebih sihat dan membersihkan kulit, dengan hanya seminggu mium air dengan jumlah yang tepat air dapat memberi pengaruh baik pada kulit.

5. Memberi Energy atau Tenaga Badan
Ketika dehidrasi, energi banyak digunakan sehingga membuat tubuh menjadi lelah bahkan bisa mengalami dehidrasi ringan 1 atau 2% dari berat badan. Jika merasa haus, kita sudah mengalami dehidrasi dan ini dapat menyebabkan kelelahan, kelemahan otot, pusing dan gejala lainnya.  Oleh sebab itulah jika kita ingin bersukan, kita harus membawa air sekali.

6. Ubat sakit kepala
Sakit kepala merupakan gejala lain dari dehidrasi. Bahkan kita sering mengalami sakit kepala hanya kerana kurang minum air. Ada banyak penyebab sakit kepala namun dehidrasi adalah yang paling umum.

7. Mengurangkan Risiko Cancer
Sistem pencernaan kita,dengan minum cukup air dapat mengurangi risiko kanser usus sebesar 45%. Minum banyak air juga akan dapat mengurangi risiko kandung kemih sebesar 50% dan juga dapat mengurangi kanser payudara.

8. Mengurangkan Masalah pencernaan
Sistem pencernaan badan kita memerlukan jumlah air yang mencukupi untuk mencerna makanan dengan baik. Air juga dapat menyembuhkan masalah asam lambung (Gastroesophageal Reflux Disease, GERD), dan air juga dapat membantu mengatasi masalah sembelit (selalu berlaku kerana dehidrasi).

9. Bersukan Atau Bersenam
Ketika kita bersenam atau bersukan, kita digalakkan membawa air minum, kerana air peluh kita akan banyak keluar dan kita perlu minum air untuk kembali aktif. Seeloknya minum air dulu sebelum bersukan.

10. Menurunkan tekanan darah (Blood Pressure)
Minum air juga dapat membantu menurunkan tekanan darah, untuk mendapatkan manfaat ini minumlah air sebelum mandi.

Sebab Lain Mengapa Perlu Minum Air Putih Kepada Tubuh Kita:

  •  Minum Segelas air Sebeum tidur, dapat Mencegah Stroke & Serangan jantung
  • Minum 2 gelas air setelah bangun tidur,  dapat membantu membersihkan organ-organ dalaman kita.
  • Minum Segelas air sebelum mandi, dapat menurunkan tekanan darah seluruh pencernaan
  • Minum segelas air kira-kira  30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi lambung

Itulah 10 sebab Mengapa Perlu Minum Air Putih kepada tubuh kita, air sangat berguna kepada kehidupan kita untuk menjaga kesihatan kita, banyak sudah orang sekarang ini mengalami kesulitan untuk mendapatkan air bersih, jadi jagalah air agar tetap bersih, jangan mencemari air supaya nanti anak cucu kita akan dapat merasakan manfaat daripada air bersih.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *