Petua Menghalau Anai-anai Di Rumah Yang Pasti Berkesan – Sayangi Rumah Anda

Petua Menghalau Anai-anai Di Rumah Yang Pasti Berkesan – Sayangi Rumah Anda. Anai-anai ini memang antara pengacau dan perosak rumah kita dan majoriti besar rumah di Malaysia ini menghadapi masalah serangan anai-anai terutama sekali yang mempunyai banyak perabot yang diperbuat daripada kayu.

SAJAHEBOH.COM - Petua Menghalau Anai-anai Di Rumah Yang Pasti Berkesan - Sayangi Rumah AndaRamai antara kita hanya menyedari akan kehadiran anai-anai di rumah kita agak lambat. Iaitu anai-anai sudahpun memulakan operasi mereka untuk ‘musnahkan’ perabot dan barangan rumah kita.

Ini ada beberapa petua menghalau anai-anai di rumah yang boleh anda gunakan:

1. Garam Dapur

Taburkan saja garam di sarang anai-anai, tetapi cara ini kurang efektif dan kurang berkesan kerana garam hanya berada permukaan saja.

Supaya lebih berkesan, campur garam dengan air dan tembakau. Biarkan semalaman dan sembur di kawasan yang mempunyai sarang anai-anai.

2. Air Kapur sirih

Kapur bersifat panas dan ia sangat tidak disukai kerana anai-anai memiliki kulit nipis dan lembut . Kapur juga mampu membakar kulit anai-anai.

Jadi anda boleh menggunakan air kapur untuk menghapuskan sarang anai-anai. Caranya, sembur air kapur ke atas permukaan kayu yang diserang anai-anai atau juga boleh siram terus ke sarangnya.

3. Air Cucian Beras

Manfaatkan air basuhan beras yang pertama untuk mengusir anai-anai. Siramkan sahaja air basuhan beras ke atas sarang anai-anai.

SAJAHEBOH.COM - Petua Menghalau Anai-anai Yang Sangat Berkesan - Sayangi Rumah Anda

4. Minyak Tanah

Kebiasaannya minyak tanah digunakan untuk membakar tetapi ia juga boleh digunakan untuk mengusir anai-anai dari rumah.

Anda cuma perlu semburkan minyak tanah di atas permukaan kayu yang telah di serang anai-anai atau semburkan di sarang-sarang anai-anai. Namun bau minyak tanah agak kuat jadi tidak sesuai kalau di sembur di dalam rumah. Agar lebih berkesan, tambahkan minyak serai dengan campuran minyak tanah.

5. Tembakau

Tembakau berkesan dalam menghalau anai-anai. Caranya hanya perlu campurkan tembakau dengan air dan biarkan semalaman. Kemudian, semburkan air campuran tembakau itu pada kayu yang diserang anai-anai atau juga ke atas sarangnya.

Selamat Mencuba!

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *