Petua Hilangkan Bintik Hitam Di Hidung (8 Petua)

Petua Hilangkan Bintik Hitam Di Hidung (8 Petua). TIDAK kira di mana anda pada peringkat umur, setiap orang pasti mengalami masalah bintik hitam, yang paling kerap berlaku pada tahun-tahun awal remaja dan remaja dewasa.

SAJAHEBOH.COM - Petua Hilangkan Bintik Hitam Di Hidung (8 Petua)Bintik hitam biasanya berlaku di muka, khususnya hidung. Bintik hitam juga boleh muncul pada telinga atau di tempat lain pada badan. Dua punca utama masalah ini adalah perubahan hormon dalam badan dan penggunaan produk kosmetik secara berlebihan.

Baking Soda

Baking soda merupakan satu rawatan yang berkesan untuk bintik hitam dan juga jerawat. Membantu membersihkan kulit dari kotoran seperti serpihan dan kotoran.

 1. Campurkan dua sudu teh baking soda dengan air mineral untuk membuat ramuan.
 2. Letakkan ramuan bahan pada bahagian kulit yang terjejas dan urut secara perlahan. Biarkan sehingga kering selama beberapa minit sebelum dibilas dengan air suam.
 3. Ulangi rawatan ini sekali atau dua kali seminggu.

Serbuk Kayu Manis

Kayu manis boleh digunakan untuk menghilangkan dan mencegah bintik hitam.

 1. Campurkan satu sudu teh serbuk kayu manis dan madu untuk membuat ramuan.
 2. Tampal pada kawasan yang terjejas sebelum tidur dan biarkan semalam.
 3. Pada waktu pagi, cuci muka dengan air biasa. Untuk hasil yang terbaik, ulangi setiap hari selama 10 hari.
 4. Anda juga boleh mencampurkan serbuk kayu manis (satu sudu teh) dengan jus limau kasturi dan secubit serbuk kunyit (pilihan). Gunakan ini sebagai pembersih wajah.

Oat

Campuran oat dan yogurt sangat bagus untuk menjaga kulit anda supaya bebas daripada bintik hitam.

 1. Campurkan madu (satu sudu teh) dengan 4 buah jus tomato ke dalam oat untuk membuat ramuan.
 2. Gosok pada kulit anda.
 3. Cuci selepas 10 minit.
 4. Ulangi secara teratur untuk kulit yang cantik

Jus Lemon

Jus lemon juga boleh digunakan untuk mencegah jerawat, turut boleh menghilangkan bintik hitam. Nutrisi dan vitamin yang terdapat di dalam jus lemon adalah baik untuk semua jenis kulit.

 1. Buat pencuci wajah dengan mencampurkan jus lemon, garam, yogurt dan madu. Perlahan-lahan gosok pada kawasan yang terjejas.
 2. Anda juga boleh mencampurkan jus lemon segar dengan susu untuk membuat pencuci muka. Gunakan setiap hari selama 10 hingga 12 hari.

Teh Hijau

Teh hijau juga boleh digunakan untuk merawat bintik hitam. Membersihkan kulit berminyak dan membantu mengecilkan liang-liang pori.

 1. Campurkan satu sudu teh daun teh hijau kering dengan sedikit air.
 2. Perlahan-lahan gosok pada kawasan yang terjejas selama dua-tiga minit.
 3. Bilas dengan air suam.

Madu

Bahan semulajadi yang terkandung pada madu baik untuk kulit berminyak dan bintik hitam. Madu mampu menghidratkan serta mengetatkan liang-liang pori kulit, memberikan anda kulit wajah yang cantik.

 1. Sapukan sedikit madu pada muka anda. Biarkan selama 10 minit.
 2. Bilas muka dengan air suam.

Serbuk Kunyit

Kunyit, juga berfungsi untuk merawat luka ringan akibat terbakar, juga boleh digunakan untuk merawat bintik hitam.

 1. Campurkan beberapa serbuk kunyit dengan dua sudu jus pudina. Letakkan pada kawasan yang terjejas. Biarkan sehingga kering selama beberapa minit dan kemudian cuci dengan air suam.
 2. Anda juga boleh membuat ramuan dengan mencampurkan serbuk kayu cendana merah, serbuk kunyit dan susu bersama-sama. Sapukan pada kawasan yang terjejas dan selepas 10 minit mencuci kulit dengan air.

Tepung Jagung

Tepung jagung bertindak sebagai bahan abrasif (mengikis) untuk membersihkan kotoran yang menyekat pori-pori di kulit wajah anda.

 1. Campurkan satu sudu besar tepung jagung serbuk dengan produk pencuci muka biasa anda.
 2. Sebelum meletakkan campuran, gunakan wap air pada wajah untuk membantu membuka liang pori-pori. Kemudian letakkan campuran dan urut perlahan-lahan dalam gerakan bulat. Tumpu kepada kawasan-kawasan yang paling terjejas.
 3. Selepas beberapa minit, bilas wajah anda dengan air sejuk. Ini akan menutup liang pori-pori.

source: Sehinggit

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *