Petua Cara Hilangkan Gout dan Buang Asid Urik Dalam Badan

Petua Cara Hilangkan Gout dan Buang Asid Urik Dalam Badan. Hanya orang yang menderita gout faham, betapa sakitnya bila nak pijak lantai!

SAJAHEBOH.COM - Petua Cara Hilangkan Gout dan Buang Asid Urik Dalam BadanAPAKAH ITU GOUT? Gout dan sakit sendi sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.

Bagi yang tidak tahu, gout adalah sejenis penyakit disebabkan berlebihan asid urik di dalam badan. Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia sejak zaman dahulu kala lagi. Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan. Namun, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.

CARA MENGHILANGKAN GOUT

Cara menghilangkan gout
Mudah sahaja. Jika ingin tahu cara menghilangkan gout, jangan biarkan kandungan asid urik dalam badan tinggi. Kurangkan kandungan asid urik dalam badan. Boleh buat blood test untuk melihat kadar asid urik.

Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).

Ada banyak ubat yang boleh membantu mengurangkan kesakitan ini. Cuma harganya mungkin agak mahal. Untuk alternatif, boleh juga guna cara semula jadi yang menawarkan manfaat tambahan kesihatan untuk tubuh badan. Ia dikatakan dapat membuang hablur asid urik dalam sendi.

SAJAHEBOH.COM - Petua Cara Hilangkan Gout dan Buang Asid Urik Dalam Badan
CARA MEMBUANG ASID URIK

Kami kongsikan tips dan cara yang dikatakan berkesan untuk membuang asid urik dalam badan melalui Internet. Mungkin boleh percaya, mungkin tidak. Kenalah cuba dahulu!

Ikut resepinya seperti di bawah:

Bahan-bahan:

1 biji timun (saiz sederhana)

2 batang saderi

1 hiris lemon

1 inci akar halia muda (ginger root)

Cara-Cara:

1. Sediakan bahan-bahan seperti di atas dan bersihkan terlebih dahulu. Pastikan saderi tiada kotoran.

2. Potong timun menjadi lebih kecil.

3. Potong lemon separuh. Buangkan kulit. Anda boleh meletakkan yang satu lagi di dalam peti sejuk.

4. Kemudian masukkan sedikit akar halia muda (ginger root)

5. Campurkan semua dan blend.

6. Sedia untuk diminum setiap hari.

AKHIR KATA

Resipi di atas hanyalah satu panduan sahaja. Pantang, pantang juga. Jangan main langgar sahaja.

Panduan ini bukannya satu permanent solution kepada masalah gout. Maka, ubahlah cara hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal

Janganlah lupa amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubungkait dengan gout.

Credit: Siraplimau

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *