Pakai Stoking Waktu Berpantang, Doktor Ini Dedahkan Perlu Atau Tidak

Adakah perlu pakai stokin ketika berpantang? Ramai ibu yang baru saja bersalin akan memakai stokin selepas berpantang dengan tujuan untuk mengelakkan urat kaki daripada tersimpl dan juga dapat elakkan angin dari terus memasuki ke dalam badan.sajaheboh.com -  Pakai Stoking Waktu Berpantang, Doktor Ini Dedahkan Perlu Atau Tidak

Sewaktu dalam pantang pastinya ibu akan mengamalkan beberapa petua tradisional untuk penjagaan badan seperti bertungku, bertangas, berurut, berbengkung, pakai stokin dan banyak lagi amalan yang dilakukan selepas melahirkan anak yang dilakukan ramai masyarakat Melayu pada hari ini.

Walau bagaimanapun, seorang pakar perubatan iaitu Pegawai Perubatan Obstetrik dan Ginekologi iaitu Dr Izzat telah berkongsi satu informasi baru dengan menyatakan pakai stokin ketika berpantang adalah mitos berpantang yang harus didedahkan kepada masyarakat tentang hal yang sebenarnya sama ada ianya perlu atau pun tidak.

Pakai Stokin Ketika Berpantang Perlu Berjaga-jaga

sajaheboh.com -  Pakai Stoking Waktu Berpantang, Doktor Ini Dedahkan Perlu Atau TidakMenurut Dr Izzat, ibu yang sedang dalam pantang boleh memakai stoking tapi harus berjaga-jaga dengan setiap pergerakan kerana bimbang boleh jatuh tersembam kerana keadaan yang licin.

Menurut doktor berkenaan, istilah ‘masuk angin’ melalui kaki pada ibu yang berpantang kerana tidak memakai stokin adalah satu perkara yang langsung tidak masuk akal kerana tiada sebarang kajian saintifik yang menyokong kenyataan sebegitu.

Selain itu, melalui perkongsian beliau menerusi laman Twitter, beliau ada menegaskan bahawa sekiranya ingin memakai stokin ketika berpantang sekalipun, ibu berpantang haruslah memakai stokin dari jenis TED atau compression kerana ianya mengikut tapak kaki dengan tepat.

sajaheboh.com -  Pakai Stoking Waktu Berpantang, Doktor Ini Dedahkan Perlu Atau Tidak

Malahan stokin jenis ini juga dapat membantu mencegah dalam pembentukan darah yang beku pada kaki ibu bukannya untuk mencegah daripada angin terus masuk ke dalam badan.

“Bila dah pakai stoking tu jangan pulak nanti jatuh macam nangka busuk.”

Perkongsian Dr Izzat telah mendapat perhatian ramai netizen serta turut membalas

Tweet Dr Izzat dengan menyatakan bahawa berkemungkinan ibu tersebut yang memakai stokin semasa berpantang adalah bertujuan untuk menutup aurat ketika pelawat datang melawatnya.

Malahan, netizen juga menyokong penerangan yang disampaikan oleh Dr Izzat ini dan beberapa pendapat lain juga turut diutarakan oleh mereka yang mengikuti thread Dr Izzat.

Semoga bermanfaat.

Kredit: Muhammad Izzat

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *