Manfaat Vicks VapoRub Dan Kegunaan Lain Yang Ramai Tak Tahu

Korang pernah guna Vicks VapoRub atau melihat mana-mana ahli keluarga atau rakan-rakan yang menggunakannya tak? Anda akan pasti terkejut mengetahui kegunaan menakjubkan Vicks VapoRub, yang anda tidak tahu lagi.sajaheboh.com - Manfaat Vicks VapoRub Dan Kegunaan Lain Yang Ramai Tak Tahu

INILAH MANFAAT VICKS VAPORUB YANG RAMAI TAK TAHU

1. Menghindarkan nyamuk

Sapukan sejumlah kecil Vaseline pada pakaian dan kulit anda. Ia akan menyahkan nyamuk dari anda.

2. Mengurangkan jerawat

Ia mungkin kedengaran sedikit gila, tetapi dengan Vicks VapoRub membantu dalam pembersihan kulit anda. Sapukan ia pada jerawat beberapa kali sehari. Ini akan melegakan dan jerawat kering.

3. Menghindarkan serangga

Gosok dengan Vicks VapoRub pada leher anda, batin lutut, siku dan belakang telinga anda. Ia akan memastikan serangga daripada anda. Untuk menghindari lalat, buka botol Vicks atas meja berkelah. Bukan helah mesra terbaik untuk memohon dengan serangga?

4. Menghilangkan lebam

Campurkan sedikit garam dengan Vicks VapoRub. Sapukan ia pada lebam yang baru. Ia akan memecahkan lebam itu dengan cepat.

5. Mengurangkan sengal otot

Gosok perlahan-lahan dengan Vicks VapoRub di kawasan yang sengal otot.Ia bisa merelakskan sendi-sendi badan yang tegang malah mampu melegakan sakit.

sajaheboh.com - Manfaat Vicks VapoRub Dan Kegunaan Lain Yang Ramai Tak Tahu

6. Pelembap kulit

Vicks VapoRub adalah pelembap yang sangat baik untuk kulit kering. Sapukan pada kulit anda kering dan rasa sihir!

7. Menyembuhkan tumit pecah

Sebelum tidur boleh sapukan Vicks pada bahagian tumit kaki yang merekah lalu sarungkan stokin. Keesokan paginya cuci kaki dengan air sejuk dan gunakan batu pumice untuk mengikis segala kulit mati pada bahagian tumit.

8. Kulat kuku jari kaki

Gosok dengan Vicks VapoRub di kawasan dijangkiti kuku jari kaki atau kuku, dua kali sehari.

Jangan lupa untuk pakai stokin supaya sapuan Vicks tadi meneyerap dengan rapi ke dalam kuku.

Keesokan paginya, cuci kaki anda dan ketipkan kesemua kuku yang telah rosak. Lakukan langkah sapuan Vicks dan pemotongan kuku ini beberapa kali sehingga kulat beransur hilang dan pulih.

9. Mengelakkan kucing anda Mencakar

Sapukan Vick di kawasan sofa atau langsir yang kucing anda suka mencakar. Pastinya ia tidak akan buat salah lagi.

10. Mengurangkan Strech Mark

Sapukan VicksVapoRub pada tanda-tanda regangan. Anda akan melihat hasil dalam masa dua minggu

11. Menghalang haiwan kesayangan anda kencing merata

Kadang-kala tanpa diduga, haiwan peliharaan kita gemar membuang air di merata-rata tempat dan lebih parah jika ia berlaku di dalam rumah. Menurut penjelasan vaterinar, haiwan seperti kucing dan anjing sememangnya tidak suka akan bau-bauan seperti Vicks. Oleh itu, anda boleh sapukan Vicks pada tempat-tempat tertentu yang selalu dituju oleh haiwan peliharaan anda tatkala meninggalkan najisnya.

Akhir kata, Vicks VapoRub ini ialah salah satu daripada benda yang boleh anda simpan di rumah untuk kegunaan pada masa-masa tertentu.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *