Makanan Yang Sebabkan Kita Mudah Lupa

Makanan yang menyebabkan kita mudah lupa. Sesetengah makanan dikatakan boleh mempengaruhi diri anda untuk menjadi seorang pelupa. Oleh itu, baiklah kita makan secara berpada-pada jenis makanan penyebab pelupa terutamanya sekiranya anda seorang pelajar.

SAJAHEBOH.COM - Makanan Yang Sebabkan Kita Mudah LupaKenapa? Nanti jadi pelupa. Selain daripada itu ada beberapa lagi faktor makanan yang menjurus kepada penyakit pelupa ini. Mari kita tengok senarai di bawah ini apa makanan yang perlu dielakkan.

Orang tua-tua selalu mengingatkan supaya jangan selalu makan kepala ikan, kerana takut cepat jadi pelupa.

Tetapi biasanya amaran ini tidak diendahkan oleh anak-anak. Tetapi kini apabila sering menjadi pelupa, saya mula terfikir akan kebenaran kata orang tua-tua itu.

Dan hadis juga ada mengatakan jangan banyak makan kepala ikan, nanti jadi pelupa sebab dalam kepala ikan ada acid yang boleh rosakkan neuron-neuron dalam otak kita (Wallahua’lam)

Pada pandangan saya benda-benda ini seeloknya kita elakkan daripada mengambilnya dengan berlebihan ataupun kurangkan kekerapan mengambilnya.

MAKANAN YANG BOLEH BUAT JADI PELUPA

Banyak makan epal yang sudah masam.
Banyak makan makanan masam termasuk asam atau jeruk buah-buahan.
Banyak makan bawang besar.
Banyak makan makanan yang mengandungi rempah dan ketumbar kering.
Memakan kepala ikan.
Memakan makanan dan minuman yang bercampur dengan semut. Semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh melemahkan ingatan.
Makan sehingga terlalu kenyang.
Makan makanan yang disentuh oleh tikus.
Makan makanan yang dijual di warung-warung yang kotor dan terdedah.
Minum minuman yang memabukkan seperti arak dan tuak masam.
Banyak makan makanan yang mengandungi bahan kimia termasuk bahan perasa dan bahan awet. Umpamanya, minuman bergas dan makanan segera (junk food). Ketahuilah bahawa bahan kimia di dalamnya boleh menumpulkan fikiran dan daya ingatan seseorang.
Setiap perkara perlu diusahakan, seperti yang selalu simpan dalam diri ini “bahawa kehidupan, tubuh badan dan akal fikiran adalah anugerah dan amanah daripada Allah s.w.t.

Jadi hendaklah kita menjaganya sebaik mungkin.” Renung-renungkan, selamat beramal.

Sumber: Petua Ibu

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *