Lelaki Rohingya ‘Long Tiger’ Dibebaskan, Polis Mohon Sambung Reman Tapi Tak Dibenarkan Majistret

LELAKI Rohingya dikenali sebagai ‘Long Tiger’ yang mencetuskan kontroversi kerana membuat siaran langsung di laman Facebook (FB) memfitnah pegawai polis daripada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak dibebaskan daripada tahanan reman hari ini.sajaheboh.com - Lelaki Rohingya ‘Long Tiger’ Dibebaskan, Polis Mohon Sambung Reman Tapi Tak Dibenarkan Majistret

Keputusan itu dibuat oleh Majistret Zuraidah Abu Bakar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar selepas mendapati tiada justifikasi kukuh yang dikemukakan bagi menyambung tempoh tahanan reman terhadap lelaki berusia 34 tahun yang juga pemegang kad Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) itu.

Terdahulu, Long Tiger direman lima hari sejak Selasa lalu bagi membantu siasatan dan polis hari ini memohon supaya reman terhadap Long Tiger disambung sehingga 5 Mei namun tidak dibenarkan majistret.

sajaheboh.com - Lelaki Rohingya ‘Long Tiger’ Dibebaskan, Polis Mohon Sambung Reman Tapi Tak Dibenarkan Majistret

Long Tiger direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana fitnah.

Suspek yang bukan warganegara Malaysia walaupun mendakwa dilahirkan di Mentakab, Pahang diwakili peguam, Datuk Shaharudin Ali.

Sementara itu, Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay ketika dihubungi mengesahkan pembebasan berkenaan.

sajaheboh.com - Lelaki Rohingya ‘Long Tiger’ Dibebaskan, Polis Mohon Sambung Reman Tapi Tak Dibenarkan Majistret

Rabu lalu, Ayob Khan mengesahkan penahanan Long Tiger selepas gambar dan video penahanan lelaki itu tular di media sosial.

Long Tiger sebelum itu menjadi bualan netizen kerana kelantangannya sehingga menimbulkan kontroversi melalui beberapa sesi siaran langsung di FB.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *