Lelaki Ini Merompak Bank Bersenjatakan Sekeping Kertas Dan Melarikan RM600,000!

Lelaki Ini Merompak Bank Bersenjatakan Sekeping Kertas Dan Melarikan RM600,000! Bersenjatakan hanya satu keping kertas, seorang lelaki masuk ke sebuah bank di Damansara Heights dan hilang dengan wang tunai RM600,000 yang dicuri dari sebuah bilik selamat.

SAJAHEBOH.COM -   Lelaki Ini Merompak Bank Bersenjatakan Sekeping Kertas Dan Melarikan RM600,000!Menyamar sebagai seorang penyelenggara pemadam kebakaran, pencuri itu, yang membawa beg sandang dan memakai kemeja-T, seluar pendek Bermuda dan selipar, masuk dan keluar dari bank dengan wang itu dalam masa hanya 20 minit.

Tetapi tidak sampai kira-kira dua jam kemudian baru jenayah itu dikesan oleh kakitangan bank.

Sumber menggambarkan pencuri sebagai tenang dan yakin. Beliau memasuki bank kira-kira pukul 12.30 tengahari pada 8 September dan memperkenalkan dirinya sebagai kakitangan juruteknik syarikat pemadam api.

Beliau memberitahu mereka dia telah dilantik untuk memeriksa keadaan dan kebolehgunaan pemadam api dan diminta untuk dibenarkan masuk ke dalam kawasan yang terhad.

Difahamkan bahawa selepas menunjukkan kakitangan sebuah dokumen yang sepatutnya menjadi pelan lantai tempat itu, pengurus bank bertemu dengan lelaki tersebut dan memintanya untuk melakukan pemeriksaan.

Apabila dia dikatakan tidak menemui apa apa kerosakan, pengurus bank itu dikatakan telah menghentikan lelaki itu daripada menjalankan pemeriksaan, sebelum pengutus itu pergi untuk makan tengah hari.

Bagaimanapun, lelaki itu memutuskan untuk kekal di premis itu, di mana kamera keselamatan litar tertutup (CCTV) menunjukkan dia melepak di tempat itu sebelum menyelinap melalui pintu di belakang kaunter bank.

Dia nampaknya berpura-pura untuk memeriksa pemadam di tengah-tengah kakitangan yang sedangf sibuk berkhidmat kepada pelanggan dan lelaki itu tanpa dicurigai telah mendekati ke bilik selamat di mana wang tunai itu disimpan.

Sumber berkata, bilik selamat itu hanya boleh diakses oleh pengurus bank dan ketua juruwang melalui kod akses peribadi.

Apabila juruwang masuk ke bilik selamat, pencuri meletakkan sekeping magnet pada selak kunci pintu secara automatik – melumpuhkan selak dari secara automatik dari mengunci pintu apabila ditutup.

Beberapa minit selepas juruwang berjalan keluar, lelaki itu dilihat pada rakaman CCTV yang berjalan ke arah bilik yang selamat dan membuka pintu dengan senyap.

Dia melangkah masuk kedalam bilik itu dan memasukkan wang ke dalam beg sandang yang dibawa. Pencuri kemudian meninggalkan kawasan selamat itu dan keluar dari bank.

Sumber berkata penjahat itu juga berhenti untuk berbual dengan pengawal keselamatan bank itu, memberitahunya bahawa kakitangan bank yang membantu dia dengan pemeriksaan itu gagal dikesan dan dia akan kembali kemudian untuk berjumpa nya (pengurus).

Terdahulu, beliau juga dikatakan terlibat dalam perbualan dengan ketua juruwang sebelum melakukan pencurian.

Pada kira-kira pukul 2.30 petang, apabila pengurus bank itu kembali dari rehat, dia bertanya dari kakitangannya mengenai keberadaan lelaki itu tetapi diberitahu bahawa dia telah meninggalkannya.

Dia menjadi curiga dan memeriksa peti besi yang selamat, dia telah mendapati RM600,000 hilang.

Sumber juga berkata tidak lama selepas kes itu dilaporkan kepada polis, pegawai penyiasat menangkap pengurus bank yang berusia dalam lingkungan 40-an.

Pengurus itu ditahan reman selama dua hari untuk dipersoalkan dan dibebaskan selepas diadidpaati tidak terlibat dalam kes itu.

Pada hari Ahad, polis menahan ketua juruwang tetapi dia juga dibebaskan beberapa jam kemudian setelah di soal siasat.

Difahamkan bahawa kedua-dua kakitangan kanan itu telah digantung oleh bank berkenaan.

Penyiasat juga mengetahui bahawa sebelum kecurian, suspek telah membuat percubaan yang sama di pejabat syarikat lain selepas mendakwa dia seorang juruteknik penghawa dingin dipanggil untuk kerja-kerja pembaikan.

Walau bagaimanapun, kakitangan syarikat itu menjadi mencurigakan dan menafikannya masuk.

Lelaki itu pergi dan kemudian menuju ke sebuah bank.

Sumber berkata penyiasat terkejut dengan kecuaian kakitangan bank itu.

“Dia tidak mempunyai kad pengenalan bagi mana-mana syarikat ataupun dia berpakaian pakaian yang biasa dipakai oleh juruteknik. Dia dengan sselamba memakai seluar pendek, baju leher bulat dan selipar. Semua ini sendiri sepatutnya sudah menimbulkan kecurigaan,” kata sumber itu.

Hari ini, polis mengeluarkan imej suspek yang diambil dari rakaman CCTV untuk didedahkan kepada orang ramai.

Ketua Polis Brickfields ACP Ruslan Khalid berkata pihak polis percaya bahawa lelaki berusia 30 tahun itu.

Sesiapa yang mempunyai maklumat tentangnya boleh menghubungi pegawai penyiasatan ASP Mohd Hafizi bin Ishak di 017-2336343 atau polis Brickfields di 03-90516222.

Mereka juga boleh menghubungi hotline polis Kuala Lumpur di talian 03-21159999 atau SMS di 32728 atau menghubungi balai polis terdekat.

Sumber: FB Turn Back Crime Malaysia

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *