HEBAT! Lelaki Berusia 103 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang Dan Sihat Bertenaga

HEBAT! Lelaki Berusia 103 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang Dan Sihat Bertenaga. Usia senja bukan sekadar duduk di dalam rumah. Datuk yang berumur lebih dari seabad ini membuktikan bahawa usia tidak menghalangnya untuk terus mengasah kemahiran mempertahankan diri.

SAJAHEBOH.COM - HEBAT! Lelaki Berusia 103 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang Dan Sihat BertenagaDilihat dari video yang menjadi tular di Facebook, lelaki berusia 103 tahun, Sun Xiang masih lincah bermain pedang.

Kedutan di wajahnya sudah kelihatan, tetapi tenaga dan ketangkasan tangannya bermain pedang tidak boleh dipandang rendah.

Beliau mula belajar mempertahankan diri sejak berumur 20 tahun. [Sajaheboh.com] Tidak bergurau, Sun terus belajar untuk menguasai seni mempertahankan diri pedang yang ada di China, tepatnya di kawasan Kaifeng.

SAJAHEBOH.COM - HEBAT! Lelaki Berusia 103 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang Dan Sihat Bertenaga

Menurut menantunya, Zhao Guifang, bapa mertua selalu mengambil masa untuk mengamalkan seni mempertahankan diri dengan kawan-kawannya pada waktu petang.

SAJAHEBOH.COM - HEBAT! Lelaki Berusia 103 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang Dan Sihat Bertenaga“Selama beberapa tahun, dia masih bekerja di ladang pada siang hari, sementara pada waktu petang, Sun mengamalkan seni mempertahankan diri dengan kawan-kawannya, ada banyak kasut yang dia gunakan (untuk berlatih),” kata Zhao.

VIDEO:

102-year-old man has razor-sharp skills with sword

#Video Sun Xiang, 102, said he was 20 when he learned the martial arts in Kaifeng from his master, Sun Ming, a team leader of Feng Yuxiang, who was a legendary general of Kuomintang government. #kungfu http://bit.ly/2u7AorV

Posted by China Daily on Tuesday, 11 July 2017

Sumber: China Daily

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *