Buat ‘Projek’ Pada Waktu Petang Di Bilik Kosong – Kisah Benar Pelajar Sekolah Hamil Luar Nikah

Buat ‘Projek’ Pada Waktu Petang Di Bilik Kosong – Kisah Benar Pelajar Sekolah Hamil Luar Nikah! Tugas mendidik anak pada zaman serba moden ini bukannya mudah.

SAJAHEBOH.COM - Buat ‘Projek’ Pada Waktu Petang Di Bilik Kosong – Kisah Benar Pelajar Sekolah Hamil Luar NikahSelain terdedah dengan pengaruh negatif dari rakan sebaya, anak-anak juga terdedah kepada perkara tidak elok yang mudah didapati di intenet. Buktinya, ramai remaja sudah terdedah kepada perbuatan sumbang seperti zina semenjak dari bangku sekolah lagi.

Wanita yang menguruskan rumah perlindungan bagi gadis hamil luar nikah ini mendedahkan perbualannya dengan salah seorang pelajar yang terlanjur. Bila ada peluang, projek berjalan tanpa rasa cuak. Mula sekali, kemudian diulangi lagi. Sebelum ini pelajar berzina di tandas, kisah ini pulak, pelajar tingkatan 6 berzina di Bilik Kosong di sekolah.

Mereka sama sama satu kelas, tinggal di asrama. Rumah mereka jauh dari sekolah dari kampung berbeza. Bila ada peluang, projek berjalan tanpa rasa cuak. Mula sekali, kemudian diulangi lagi. Akhirnya ketagih apabila sudah tamat sekolah. Jika sekarang, usia kandungan sudah memasuki 21 minggu, bermakna ketika menduduki STPM yang lalu kandungan sudah 14 minggu, lebih dari 3 bulan.

Selepas tamat peperiksaan STPM, masing masing pulang ke rumah keluarga. Sudah payah untuk berjumpa. Yang lelaki katanya sudah bertaubat dan tidak mahu mengulangi perbuatan itu. Yang perempuan pulak, makin sepi, sunyi, gersang menjadi sangat sangat ketagih walaupun sedang mengandung.

Emak bapa belum tahu, perubahan fizikal belum kelihatan. Ikuti perbualan saya melalui whatsapp dengan bekas pelajar tingkatan 6 ini. Berzina di sekolah waktu petang, di Bilik Kosong.

SAJAHEBOH.COM - Buat ‘Projek’ Pada Waktu Petang Di Bilik Kosong – Kisah Benar Pelajar Sekolah Hamil Luar Nikah

Mohon pihak sekolah mengunci semua bilik tidak digunakan

Moral kisah ini didedahkan supaya pihak sekolah ambik tindakan segera mengunci semua bilik bilik yang tidak digunakan. Jika bilik itu mahu digunakan sebagai aktiviti persatuan, pastikan ada pemantauan oleh pihak berwajib. Jangan buka peluang untuk pelajar berdua duaan melakukan projek di dalamnya.

Kita tidak boleh menangani kes zina di luar, kita tangani kes zina di kawasan kita. Antara nasihat saya. Pintu pagar sekolah hanya dibenarkan dibuka menjelang 15 minit waktu perhimpunan. Semua laluan tangga naik ke kelas di kunci sehingga selesai waktu perhimpunan.

Biarlah beg pelajar bersama pelajar tanpa perlu diletakkan di dalam kelas terlebih dahulu. Study group hanya dibenarkan dijalankan di kantin sekolah atau perpustakaan. Jangan benarkan di bilik kosong atau di Bengkel, mana tahu study group itu cuma dihadiri dua orang saja berlainan jantina.

Apabila pelajar perempuan ke tandas, hanya benarkan jika pergi berdua dengan kawan perempuan yang lain. Kunci semua bilik bilik kosong dan tandas yang jarang digunakan. Bersihkan kawasan sekitar sekolah dari rumput yang panjang sehingga membatas pandangan.

Memanglah kita tidak boleh menghalang orang berzina tetapi kita jangan buka peluang dan ruang. Amat ngeri dan menakutkan. Dimana lagi tempat selamat untuk anak anak belajar? Saya menulis dari kisah benar dan dari pengalaman yang dilalui sebagai seorang guru suatu ketika dulu.

Segera minda saya terbayang ruang ruang dan peluang untuk pelajar berzina tanpa kita sedari. Datang sekolah bukan semata mata untuk menuntut ilmu, bahkan mempraktikan ilmu yang tidak diajar di sekolah. Habis belajar dari mana? Smart phone, internet dihujung jari… Siapa beri smartphone? Siapa beri duit topup internet?

Muna liza binti Ismail.

Kredit: Baitus solehah/ OhBulan

Facebook Comments Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *